Ympäristönäkökulma läpäisee ripariarjen

Reilut kolmetuhatta nuorta on tänä kesänä mukana rippikoululeirillä, jolla ympäristönäkökulmat on tuotu luontevaksi osaksi leirin arkea. Kirkkohallituksen, Nuorten Keskuksen ja WWF:n Vihreät riparit -hankkeeseen on ilmoittautunut mukaan heinäkuun alkuun mennessä yli sata rippileiriä. Asiantuntija Jarmo Kokkonen kirkkohallituksesta arvelee luvun vielä kasvavan loppukesästä.

Hankkeen tarkoituksena ei ole heittäytyä askeettiseksi vaan tuoda ympäristönäkökulma osaksi leirin arkea. Hankkeen kriteerit riittävän vihreälle rippikoululle ovat seuraavat:

1. Nuoret laativat 10 ympäristöpelisääntöä, joiden toteutumisesta huolehditaan yhdessä.

2. Ympäristöteema on läsnä leirin ohjelmassa (hartaus, oppimistilanne, iltaohjelma ja isosryhmä).

3. Leirijaksolla järjestetään ainakin yksi kasvisruokapäivä.

4. Nuoret osallistuvat alttareiden rakentamiseen ja muutoinkin hartauselämän toteuttamiseen luomakunnan antimia hyödyntäen.

5. Liikutaan ja vietetään aikaa luonnossa (retkiä jalkaisin tai polkupyörällä, iltaohjelma nuotion äärellä).

6. Henkilökunta yhdessä suunnittelee ja toimii ympäristövastuullisesti.

7. Yhteistyökumppaneiden, palveluiden ja tuotteiden valinnassa suositaan ympäristövastuullisuutta.

Raisiossa sammutetaan valot eikä lotrata suihkussa

Raision seurakunnassa on ilmoitettu tänä kesänä kaikki rippikoulut vihreiksi. Nuorisotyönohjaaja Mia Flemming kertoo, ettei kriteereiden noudattaminen ole kuormittanut entisestään kiireistä leiriarkea.

– Ei todellakaan. Me kaikki työntekijät totesimme kriteereistä, että noinhan meillä on muutenkin aina toimittu.

– Nuoret eivät ole reagoineet riparien vihreyteen oikein mitenkään. Se kertoo siitä, että nämä asiat ovat heille luontevia. Nämä ovat monelle nuorelle tärkeitä arvoja muutenkin.

Heinäkuun alussa järjestetyllä riparilla nuorten itse päättämistä eko-ohjeista tärkeimmät olivat päätös olla tuhlaamatta sähköä ja vettä, roskaamatta ympäristöä ja heittämättä ruokaa pois.

Malmilla kaikki riparit ovat vihreitä

Helsinkiläisessä Malmin seurakunnassa Vihreät riparit -hankkeen kriteerit nivoutuvat luontevalla tavalla rippikoulujen arkeen, kertoo rippikoulupappi Jenni Tuulensuu.

– Jokainen voi valinnoillaan kantaa kortensa kekoon, sillä pienikin oma panostus on jo teko ympäristön hyväksi.

Tuulensuun mukaan työntekijät eivät ole kokeneet vihreitä ripareita lisätaakkana, vaan luonnollisena osana kristillistä sanomaa. Myös nuoret ovat hänen mukaansa lähteneet innolla mukaan.

– Rippikoulu on oivallinen paikka korostaa kaiken luodun ihmettelyä ja kunnioitusta sekä ajatusta siitä, että Jumala on kaikessa luodussaan läsnä. Vihreissä ripareissa kristillisen sanoman tämä puoli toteutuu hienolla tavalla ja on käytännössä helppo toteuttaa rippikoulun arjessa. Vastuu luomakunnasta ja vihreys eivät siten ole uusia tai vasta keksittyjä asioita, vaan olennainen osa kristityn elämää, Tuulensuu sanoo.

Vihreistä ripareista kerrotaan myös 10.7. ilmestyneessä Kotimaassa.

Kuva: Pasi Leino

Edellinen artikkeliKirkkoon murtautunut keskittyi jääkaappiin
Seuraava artikkeliPiispa poltti itsensä – risti suojeli