Ympäristöministeriö kutsuu seurakuntia rauhoittamaan metsiään

Ympäristöministeriö värvää seurakuntia mukaan työhön metsäluonnon monimuotoisuuden puolesta. Ministeriö lähettää lähipäivinä aiheesta kirjeen kaikille Suomen kirkkoherroille, Ahvenanmaata ja pohjoisimpia seurakuntia lukuun ottamatta.

Kampanja on osa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhdessä toteuttamaa METSO-ohjelmaa.

Seurakunnat omistavat metsiä yhteensä 170 000 hehtaaria. Niihin kuuluvia arvokkaita luontokohteita voi suojella kahdella tavalla. Seurakunta voi perustaa yksityisen suojelualueen, jolloin seurakunnalle maksetaan korvaus puuston arvon mukaan. Alue jää silloin seurakunnan omistukseen.

Toinen mahdollisuus on myydä alue valtiolle. Tällöin metsästä ja maapohjasta maksetaan täysi korvaus. Luonnonsuojelualueilla voi liikkua ja kerätä marjoja ja sieniä kuten ennenkin.

Suojelukohteiden valintaperusteista ja korvauksista saa tietoa oman alueen ELY-keskuksesta.

Lehdon kohtalo ratkeaa tänään

Vantaan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto päätti tiistaina 6.5. neljän hehtaarin lehtoalueen rauhoittamisesta METSO-ohjelman kautta. Lehto sijaitsee Nurmijärven Klaukkalassa lähellä Holman kurssikeskusta. Vanhan puuston joukossa on myös lahopuuta, jota ainakin 5 000 eliölajia tarvitsee elääkseen. Suojelusta maksetaan 34 900 euron korvaus.

Tampereen seurakuntayhtymän hautaus- ja puistopalveluiden johtaja Jyrki Lehtonen tilasi kaksi vuotta sitten METSO-kartoituksen yhtymän omistamista 325 metsähehtaarista. Lähes puolet metsistä oli luontoarvoiltaan arvokasta, esimerkiksi Niihamaan rehevä korpi, jossa kasvaa puhdasta ilmaa vaativaa raidankeuhkojäkälää.

Koska yhtymän pöydällä on parhaillaan maanvaihtohankkeita, suojeluasiat ovat odottaneet. Kun vaihdot ovat selvät, yhtymä aikoo suojella arvokkaimmat luontokohteensa, Jyrki Lehtonen kertoo.

– Ne ovat pieniä alueita, joista ei muutenkaan hakattaisi puuta myytäväksi.

Puunmyynti tuottaa Tampereen seurakuntayhtymälle 30–50 000 euroa vuodessa.

Tavikset tarkkana

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Susanna Anttila kehottaa myös tavallisia seurakuntalaisia aktiivisuuteen metsiensuojelussa.

– Kuka tahansa seurakuntalainen tai luottamushenkilö voi olla seurakunnassaan aloitteellinen arvokkaan luontokohteen turvaamiseksi. Seurakunnan kannattaa pyytää ELY-keskukselta arvio kohteen soveltumisesta suojeluun sekä korvauksista, Anttila opastaa.

Yksityisiä luonnonsuojelualueita ovat perustaneet esimerkiksi Nurmeksen, Lieksan, Muhoksen, Kokkolan, Juvan ja Kemiönsaaren seurakunnat sekä Helsingin seurakuntayhtymä.

Luonnonsuojelutarkoitukseen metsiä ovat myyneet valtiolle muun muassa Rautjärven, Iitin ja Heinäveden seurakunnat.

Lisätietoja netissä: www.metsonpolku.fi. METSO-ohjelma on esillä myös Kirkon ympäristöpäivillä Jyväskylässä 20.–21. elokuuta.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliKeskitalo: Seurakunnat tarvitsevat kehityshankkeiden keskellä työrauhaa
Seuraava artikkeli”On tunnettava jäsenten ja työntekijöiden tarpeet”