Teologisen instituutin kaksi opetusohjelmaa uhkaa päättyä varojen puutteeseen. Kyseessä on kirkon omistama pieni yksityinen yliopisto, joka on toiminut vuodesta 1946 lähtien. Päätös uhkaa lopettaa instituutin toiminnan yliopistona, mutta se voinee jatkaa ammattikorkeakouluna.
Viron luterilainen Teologinen instituutti Tallinnan vanhassa kaupungissa antaa muun muassa maisterikoulutusta teologian, kristillisen kulttuurin ja diakonian aloilla. Instituutti tekee yhteistyötä eri Euroopan maiden ja järjestöjen kanssa. Sillä on myös oma kirjasto, kappeli ja pieni vierasmaja.
Viron opetusministeriö päätti kesäkuussa lakkauttaa Instituutin diakoniamaisteri- ja tohtorikoulutusohjelmat vakituisten opettajien ja varojen puutteen vuoksi. Ministeriö ei antanut näille opetussuuntauksille enää opetuslupaa, vaikka kansallisen asiantuntijapaneeliin hetkeä aiemmin antama palaute koulutuksesta oli valtaosin positiivinen.
Diakonian maisterikoulutus on ollut osa eurooppalaista maisterikoulutusverkostoa, jota on kehitetty voimakkaasti parin viime vuoden aikana. Kansainvälisen tukiverkon avulla Instituutin koulutusohjelmaa on kehitetty ja sovellettu paikallisiin oloihin. Diakonian maisterit ovat suuntautuneet yhteiskunnallisiin sosiaalialan tehtäviin, koska vastaavia työpaikkoja ei kirkossa juuri ole.
Koulutuksen suurimman käytännön vastuun on kantanut puolipäivätoiminen lehtori Vaike Salvaste. Vierailevia opettajia on käynyt myös muista maista. Suomesta koulutustukea ovat antaneet muun muassa teologian tohtori Kari Latvus ja lehtori Ilkka Jääskeläinen.
Koulutuksen taloudellinen tuki on tullut osaksi Suomesta Kirkon Ulkomaanavun (KUA) kautta. Latvuksen mukaan sen on ollut määrä päättyä tämän vuoden kuluessa. Viro ei kuulu enää KUA:n painopistealueisiin ja diakonian koulutuksen tukemisen lakkauttamisesta päätettiin jo pari vuotta sitten yhdessä virolaisten kanssa, Ulkomaanavusta todetaan.
Latvus on huolissaan siitä, että vuosien määrätietoinen työ on valumassa hukkaan. Hän sanoo, että Viron kirkko voi hakea uutta opetuslupaa opetusministeriöstä, mutta silloin sen täytyy pystyä osoittamaan varoja ja virkoja koulutukseen. Latvuksen mukaan rahaa tarvitaan 30 000–40 000 euroa vuodessa viideksi vuodeksi, jolla Instituutin koulutus ja yliopisto-oikeus pelastuisivat.
Viron kirkko ottaa kantaa ratkaisuihin lähiviikkoina. Latvus kyselee blogissaan, seuraako kriisistä koulutuksen päättyminen.
Asiasta enemmän Kari Latvuksen blogissa
Ilmoita asiavirheestä