Verotulot kasvoivat – taloustilanne huononee

Puheet kirkon talousahdingosta ovat viime aikoina kaikuneet seurakunnissa siihen malliin, että monille voi tulla yllätyksenä kirkon vuonna 2013 saama verotuotto. Se nimittäin kasvoi 6,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kasvua oli sekä kirkollisveron ja yhteisöveron tuotossa.

Viime vuonna kirkollisvero kertyi 917 miljoona euroa ja yhteisöveroa 105 miljoona euroa. Yhteensä verotulo oli 1,022 miljardia euroa. Luku on kaikkien aikojen suurin, mutta rahan arvoon suhteutettuna vuosi 2008 oli kirkolle vielä hieman parempi.

Osaltaan vuoden 2013 tulosta selittää se, että osa tammikuun verotilityksistä kirjautui joulukuun puolelle. Tämän vuoden tammikuun verotulo on 5,6 prosenttia pienempi kuin vuoden 2013 tammikuun.

Vuonna 2012 kirkon verotulot olivat 960 miljoonaa euroa, josta yhteisöveron osuus oli 98 miljoonaa.

– Tulevaisuuden ongelma on verotulojen väheneminen, vaikka se ei vielä näy, arvioi kirkkoneuvos Leena Rantanen.

Valtion lakisääteinen avustus yhteisövero-osuuden tilalle?

Leena Rantanen alusti kirkon talousnäkymistä Helsingissä pidetyssä Kirkollisen johtamisen forumissa. Hän piti suurimpana uhkana jäsenkatoa. Kirkosta eroamisen seurauksena viimeisen 10 vuoden aikana kirkko on menettänyt laskennallisesti 300 miljoonan kirkollisverotulot.

Valtiovarainministeriö on ehdottanut, että kirkolta otettaisiin pois oikeus yhteisövero-osuuteen vuoden 2015 alusta alkaen. Sen vastapainoksi kirkon suorittamien yhteiskunnallisten tehtävien korvaaminen tulisi lakisääteiseksi. Valtion avustus kirkolle olisi vuosittain 114 miljoonaa euroa, minkä lisäksi kirkko ei maksaisi veron keräämisestä kuutta miljoonaa euroa, kuten nyt, sillä uudessa tilanteessa seurakunnat eivät olisi enää yhteisöveron saajia.

Veroehdotukseen sisältyy ajatus, että valtion avustus jaettaisiin seurakunnille alueen asukasmäärän suhteessa.

Rantanen arvioi, että kirkon kannalta sekä nykyinen tilanne, jossa yhteisöverokertymä vaihtelee vuosittain, että avustusperusteinen tilanne on yhtä hyvä. Halutessaan hallitus voi vähentää niin yhteisövero-osuutta kuten avustusosuuttakin.

Kirkolliskokous antaa toukokuussa valtiovarainministeriölle lausunnon esityksestä kirkon yhteisövero-osuudesta luopumisesta.

Edellinen artikkeliSalt Lake Cityssä Amerikan laiskimmat raamatunlukijat
Seuraava artikkeliMikä on kirkko ekumeenisesti?