Venäjän ortodoksit: ”Demokratia ei kuulu kirkkoon”

Venäjän ortodoksinen kirkko on viestittänyt Konstantinopolin ekumeeniselle patriarkaatille, että ”demokratia on epäolennaista kirkon elämän kannalta”.

Taustalla on Kreetalla viime viikonvaihteessa päättynyt yleisortodoksinen synodi, johon Venäjän suuri kirkko ei kuitenkaan osallistunut.

Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin kanta synodin päätyttyä on, että synodin päätökset velvoittavat myös niitä ortodoksisia kirkkoja – Antiokian, Bulgarian, Georgian ja Venäjän – jotka eivät osallistuneet synodiin.

Asia on Venäjän kirkon kannalta tätä monimutkaisempi.

Venäläisen Interfax-Religionin mukaan Kreetalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa ekumeenisen patriarkaatin edustaja vetosi demokratiaan sanoen, että se, että jotkut eivät äänestä, ei tarkoita, ettei elettäisi demokratiassa.

Venäjän kirkon ulkoasiain osaston edustaja Nikolai Balašov kommentoi väitettä sanomalla, että kirkossa ei alun alkaenkaan ole ollut demokratiaa, eikä sinne sellaista tule.

– Demokratia on kansanvaltaa, ja valta kirkossa kuuluu Jumalalle, Balašov sanoi Interfaxin mukaan.

Balašov sanoi, että kirkollisten sääntöjen mittaaminen demokratian normeilla johtaa häpeällisyyksiin. Hän viittasi esimerkkinä siihen, että ortodoksinen kirkko ei nimitä naisia piispoiksi.

– Sehän ei ole lainkaan demokraattista.

Venäjän kirkko ei pidä Kreetalla pidettyä synodia ”pyhänä ja suurena synodina”, vaan maailman ortodoksisten piispojen, pappien ja uskovaisten vähemmistöä edustaneiden kirkkojen tapaamisena.

Kuva: John Mindala. Konstantinnopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos johti liturgiaa yleisortodoksisessa Suuressa synodissa Kreikassa.

Lue myös:

Arkkipiispa Leo: Synodin viesti on, että ortodoksinen kirkko ei muutu

Miksi niin moni ortodoksikirkko jäi pois Suuresta synodista?

Edellinen artikkeli”Myös jokainen vanhoillislestadiolainen perhe on yksilöllinen”
Seuraava artikkeliPäivi Räsänen: Avioliittokäsityksen muutos on ihmiskoe