Väitös: Filosofia ja mystiikka kohtaavat

Mikko Telarannan 11.5. Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa analysoidaan aristoteelisen ajattelun peruskäsitteitä kahdessa hyvin erilaisessa viitekehyksessä: oman aikamme filosofin, Martin Heideggerin (1889–1976) ajattelussa sekä islamilaisen maailman ehkä tunnetuimman mystikon Ibn al- Arabín (1165–1240) ajattelussa. Telarannan väitös on fenomenologinen uskontofilosofian tutkimus.

Telarannan tavoitteena on väitöskirjassaan osoittaa aristoteelisen ajattelun soveltamisen mahdollisuuksia niin mystiikan kuin uusien ja tuoreiden filosofisten avausten suuntaan.

− Heideggerin alkuperäisenä motiivina oli aristoteelisen skolastisen tradition purkaminen, mutta syvällinen perehtyminen Aristoteleen ajatteluun johdattikin hänet Antiikin ontologian radikalisointiin ja kokonaan uuden ja mielekkään tulokulman avautumiseen Aristoteleen ajatteluun ilman kristillisen skolastiikan painolastia, Telaranta toteaa.

Väitöskirjan lopussa tarkastellaan filosofian ja mystiikan – kahden inhimillisen perussuuntautumisen – yhtäläisyyksiä ja eroja.

Mikko Telaranta väittelee Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheenaan Aristotelian Elements In the Thinking of Ibn al-’Arabí and the Young Martin Heidegger (Aristoteliset elementit Ibn al-’Arabín ja nuoren Martin Heideggerin ajattelussa). Väitös kuuluu dogmatiikan oppiaineeseen.

Tutustu väitöskirjaan tarkemmin täältä

Edellinen artikkeliSuomen kansalaisuus 4500 ulkomaalaiselle
Seuraava artikkeliLuther-säätiöön uusia pappeja – joukossa piispa Huovisen veljenpoika