UUT lähettää uskonnollisille yhteisöille hengellistä väkivaltaa käsittelevän kirjan

Uskonto ei ole hyväksyttävä syy loukata kenenkään ihmisoikeuksia, todetaan Uskonnon Uhrien Tuki UUT ry:n saatekirjeessä. Yhdistys lähetti kahdelletoista Suomen suurimmalle uskonnolliselle yhteisölle sekä kahdeksalle herätysliikkeelle Aini Linjakummun hengellistä väkivaltaa käsittelevän kirjan Uskonnon varjot: Hengellinen väkivalta kristillisissä yhteisöissä.

Kirja lähetettiin muun muassa Suomen evankelis-luterilaiselle ja ortodoksiselle kirkolle, Jehovan todistajille, Vapaakirkolle sekä Katoliselle kirkolle. Herätysliikkeistä kirjan saivat muiden muassa Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistys, Kansanlähetys sekä Lähetyshiippakunta.

Toiminnanjohtaja Joni Valkilan allekirjoittamassa saatekirjeessä todetaan, että uskontoon ja uskonnollisiin yhteisöihin liittyy paljon myönteisiä asioita. Uskonnonvapautta yhdistys pitää tärkeänä arvona, jonka toteutuminen yhteiskunnassa tulee turvata.

”Uskonnonvapaus ei kuitenkaan ole pelkästään uskonnollisten yhteisöjen vaan myös yksilön oikeus”, kirjeessä muistutetaan.

UUT painottaa, että jos uskonnollisen yhteisön sisällä kaikki on kunnossa, ei ole tarvetta turvautua hengelliseen väkivaltaan tai vääränlaiseen vallankäyttöön, vaan ongelmista ja ristiriidoista voidaan keskustella avoimesti, mielipiteen- ja uskonnonvapautta kunnioittaen.

”Uskonto ei ole hyväksyttävä syy loukata kenenkään ihmisoikeuksia. Ongelmia ei ole myöskään hyvä piilottaa yhteisön sisälle, jolloin uhri ei välttämättä saa tarvitsemaansa apua eikä puolueetonta käsittelyä ristiriidoille.”

Kirjan lähettämistä yhdistys perustelee sillä, että omassa yhteisössä tapahtuvaa väkivaltaa voi olla vaikea tunnistaa ja hyväksyä. Asian myöntäminen ja aiheeseen perehtyminen auttaa kuitenkin niin yhteisöä kuin väkivallasta kärsinyttä yksilöäkin.

”Ongelmien ennaltaehkäisy ja ratkaiseminen auttaa myös yhteisöä kehittymään entistä paremmaksi ja turvalliseksi paikaksi, jossa ihminen voi saada myönteisiä kokemuksia hengellisyydestä. On tärkeää, että hengellisestä väkivallasta kärsinyt saa apua, jotta voidaan ehkäistä esimerkiksi mielenterveysongelmia ja perhesiteiden katkeamista.”

Lue myös:

Tutkija: Syyttäjät ja poliisit eivät tunnista hengellistä väkivaltaa

Edellinen artikkeliHallitus esittää kauppojen aukiolon vapauttamista – kirkko pysyy kannassaan
Seuraava artikkeliSeurakunnat nihkeinä arkkipiispan budjettitoiveelle