USKOT-foorumi ottaa lausunnossaan opetus- ja kulttuuriministeriölle kantaa oman uskonnon opetuksen puolesta. Se katsoo, että Suomessa ollaan nyt valintatilanteessa, jossa ratkaistaan onko yhteiskunta jatkossa monikulttuurinen vai vallitseeko maassamme sekulaari yhtenäiskulttuuri, niin sanottu sekakulttuuri.
Lausunnon mukaan nykyinen uskonnonopetus lähtee oppilaan omasta uskonnosta. Oman uskonnon opetus luo hyvät edellytykset muiden uskontojen ja kulttuurien ymmärtämiselle. Monikulttuuristuvassa Suomessa on tärkeää, että oman uskonnon opetus kuuluu yleiseen opetussuunnitelmaan. Erityisen tärkeää se on vähemmistöille. Lausunnossa katsotaan edellä mainitun tukevan maamme uskonnonvapauslain positiivista ymmärrystä uskonnonvapaudesta.
Oman uskonnon opetuksen säilyminen ja kehittäminen vaikuttaa myönteisesti oppilaiden identiteetin kehittämiseen, foorumi näkee. Pitkällä tähtäimellä se edistää myös uskontojen välistä kanssakäymistä ja yhteiskuntarauhaa sekä kansalaisten yhdenvertaisuutta.
Uskontojen yhteistyö Suomessa – USKOT -foorumi on islamin, juutalaisuuden ja kristinuskon edustajien yhteistyön tuloksena 24.1.2011 perustama yhdistys. Sen viisi jäsenyhteisöä ovat: Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto ry, Suomen Evankelis-luterilainen kirkko, Suomen Ekumeeninen Neuvosto ry (SEN), Suomen Islam-seurakunta (suomalainen tataariyhteisö), ja Suomen Islamilainen Neuvosto ry (SINE).
Suomessa on keskusteltu viime viikkoina voimakkaasti uskonnonopetuksesta ja sen asemasta. Poliittisista puolueista kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä otti kantaa asiaan 6.2. ”Lukion tulee jatkossakin olla ennen kaikkea yleissivistävä koulu. Uskonto ja historia ovat lukion yleissivistävyyden kulmakivet. Emme kannata lukiolain avaamista, emmekä uskonnonopetuksen määrän vähentämistä”, eduskuntaryhmä lausui.
Ilmoita asiavirheestä