Uskontojen ja uskonnottomien rinnakkaiselo kiinnostaa professoria

Uskonnoista tulee keskustella mahdollisimman järkevästi ja kriittisesti, sanoo elokuun alussa uskonnonfilosofian professorina aloittanut Sami Pihlström Teologia.fi-sivuston haastattelussa. Pihlströmin mukaan kenellekään yhteiskunnassa ei ole haitaksi, että tietämystä ja ymmärrystä uskonnoista sekä uskonnollisen ajattelun ja toiminnan erityisluonteesta pyritään edistämään.

– Akateemiselle uskonnonfilosofialle on tietenkin ennen kaikkea tarvetta ja kysyntää akateemisissa yhteyksissä, joissa yritetään lisätä ja syventää ymmärrystä uskonnollisten uskomusten luonteesta, uskonnollisen kielen ja todellisuuden suhteesta, uskonnon ja tieteen välisistä jännitteistä sekä uskontoon liittyvistä eettisistä ja yhteiskuntafilosofisista kysymyksistä.

Pihlström pitää tärkeänä yhteiskunnallisena kysymyksenä sitä, miten eri uskonnollisten ryhmien ja toisaalta uskonnottomien rinnakkainelo onnistuu monikulttuurisessa maailmassa.

– Tässä kohtaa jokin hyvin pieneltä näyttävä asia saattaa nousta erittäin ongelmalliseksi ja muodostaa voimakkaita vastakkainasetteluja. Esimerkiksi, saako luokkahuoneessa olla krusifiksi tai saako suvivirttä laulaa.

Pihlström on Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan uskonnonfilosofian professori.

Lue Sami Pihlströmin haastattelu

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliYlijäänyttä kouluruokaa ruoka-avuksi
Seuraava artikkeliKeskustelunavaus Ruotsissa: Olisiko jo aika valita diakoni piispaksi?

Ei näytettäviä viestejä