Risto Uimonen ei anna kaikille leijonille kovin korkeaa arvosanaa julkikuvansa hoitamisesta MM-juhlien aikana. Hän puolustaa mediaa, joka on näyttänyt avoimesti tiettyjen kiekkosankarien päihtymystilaa.
– Sama keskustelu on käyty usein, kun jääkiekkojoukkue on juhlinut. Jos kävisi läpi, mitä tapahtui vuonna 1995, samanlainen keskustelu löytyisi varmaankin sieltä, Risto Uimonen aloittaa.
Mediassa on ehtinyt käynnistyä jo alkoholi- ja raittiuspoliittinen keskustelu siitä, millä tavoin mestarijoukkue voi juhlia jääkiekon MM-kultaa. Asia jakaa taatusti kansaa. Toiset sanovat, että kerran 16 vuodessa tapahtunutta saa juhlia vähän rajumminkin. Moni ei kuitenkaan hyväksy sitä, että jotkut uusista kansallissankareista kaatuilevat lentokoneesta astuttuaan tai ovat muutoin huomattavan huonovointisia.
Uimosen mielestä tiettyjen kiekkosankarien käytös on ollut ”täysin sopimatonta”. Hän toteaa, että sankarit ja idolit olivat MM-juhlissa virallisessa edustustilaisuudessa eli työssään.
– Joukkueen johdon tai jääkiekkoliiton tehtävä olisi ollut huolehtia siitä, ettei näin käyttäydytä. Tämä on tosin helppo sanoa, yksilöitä on vaikea valvoa.
Leijonien juhlintaa on julkisuudessa ehditty kommentoida jo kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinia myöten.
”Ei niin tuttavallisesti kohdella presidenttiä”
Uimosen mielestä pelaajien vastuu julkisuuskuvastaan on tällä hetkellä täysin poikkeuksellinen. Jääkiekkomaajoukkueen saapumista Suomeen ja esiintymistä on seurattu mediassa laajemmin kuin koskaan mitään vastaavaa tapahtumaa Suomessa ja esimerkiksi Leijonien kultajuhlaan Helsingin Kauppatorilla osallistui 100 000 ihmistä.
Tiedotusvälineet ovat melko estoitta näyttäneet esimerkiksi maalivahtivalmentaja Pasi Nurmisen kaatumisen lentokoneesta astuttuaan.
– Tiedotusvälineiden tehtävä on kertoa, mitä tapahtuu. MM-juhlissahan nähtiin myös aika mautonta käytöstä, Uimonen näkee.
Kun presidentti Kekkonen aikanaan kaatui lentokoneesta tultuaan, sitä media ei näyttänyt.
– Tästä on menty eteenpäin, journalismi toimii kuten kuuluukin, ja näyttää mitä tapahtuu. Se on toiminut vahtikoirana, Uimonen sanoo.
– Median tehtävä on seurata, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Sen tehtävä on perinteisesti vahtia vallankäyttöä, tässä tapauksessa julkisuuden henkilöiden eli supersankareiden toimintaa. Jos toimitaan moraalittomasti, sekin kuuluu kertoa. Jos kyse olisi tavallisista ihmisistä ja heidän juopottelustaan, siitä ei voisi tehdä juttuja ja näyttää samalla tavalla.
Erään presidenttiä juovuspäissään halanneen pelaajan käytöstä Uimonen luonnehtii häkellyttäväksi ja ”etiketin vastaiseksi”.
– Ei niin tuttavallisesti kohdella presidenttiä.
Medioiden verkkokeskusteluissa on myös puolustettu kiekkomiesten juhlintaa. Jos kerran 16 vuodessa voittaa MM-kultaa, eikö sitä saisi juhlia, on kyselty.
– Pojathan saavat juhlia, ei siinä ole mitään, mutta meillä kaikilla on juhlinnassa rajat. Minäkin olen juhlinut monia asioita, mutta yritän pitää rajat siinä, kuinka pitkälle juhlinnassa menen. Oma käytös on jokaisen itsensä kontrolloitavissa.
Ilmoita asiavirheestä