Joidenkin seurakuntien työntekijöiden työsuhdeasuntojen vuokrat ovat nousseet vuoden alusta jopa 20 prosenttia. Kaikilla ei ole ollut mahdollisuutta selvitä uusista korkeammista vuokrista, vaan he ovat joutuneet irtisanomaan vuokrasopimuksensa.
Vuokrankorotukset perustuvat Verohallinnon marraskuun lopussa tekemään päätökseen, jonka mukaan työsuhdeasuntojen luontoisetuarvot muuttuivat. Luontoisetuarvo perustuu nyt aiempaa tarkemmin asunnon sijaintiin.
Käytännössä tämä merkitsee sitä, että erityisesti Helsingissä ja Espoossa kaikkien pienipalkkaisten seurakunnan työntekijöiden ei ole enää mahdollista jatkaa asumista keskellä seurakuntalaisiaan.
Espoossa paineita ja irtisanomisia
Espoon seurakunnat omistavat 180 vuokra-asuntoa, joista noin 60 prosenttia on työsuhdeasuntoja. Vuokrankorotusten suuruus vaihteli paikkakohtaisesti sekä riippuen vuokran lähtötasosta.
– Osa korotuksista oli 20 prosentin suuruisia. Muutamat vuokralaiset ovat irtisanoneet sopimuksensa tai ilmoittaneet harkitsevansa irtisanomista. Olemme pyrkineet tarjoamaan tilalle edullisempia asuntoja, mikäli sellaisia on alueella ollut, kertoo Espoon seurakuntien kiinteistöjohtaja Jorma Jussilainen.
Jussilainen arvioi, että rajut vuokrankorotukset ovat aiheuttaneet paineita useille yhtymän työntekijöille.
– Olisi ollut mukavampaa, mikäli korotusten suuruus olisi ollut tiedossa aikaisemmin ja sen voimaan tuloa olisi voitu porrastaa, hän toteaa.
Tampereen, Porin ja Kuopion seurakunnissa ei ole työsuhdeasuntoja
Joissakin seurakuntayhtymissä varsinaisista työsuhdeasunnoista on luovuttu jo vuosia sitten.
Esimerkiksi Tampereen seurakuntien paristasadasta vuokra-asunnosta tai Kuopion seurakuntien noin 40 vuokra-asunnosta yksikään ei ole työsuhdeasunto. Sama tilanne on myös Porissa. Vuokriin tehtiin vuodenvaihteessa vain normaalit indeksikorotukset.
– Meillä työntekijät vuokraavat asunnon seurakuntayhtymältä aivan samoilla ehdoilla kuin muutkin kansalaiset, Tampereen seurakuntien vs. kiinteistöpäällikkö Petri Salminen sanoo.
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä omistaa yli 900 vuokra-asuntoa. Työntekijöitä asuu noin viidessä prosentissa niistä, mutta vuokraehdot ovat Tampereen, Kuopion ja Porin seurakuntien tapaan samat kuin muillakin vuokralaisilla. Ainoan poikkeuksen tekee Rymättylän seurakunnan vahtimestarin asunto.
– Vahtimestarin asunto on työsuhdeasunto ja sen vuokraan teimme vuoden alusta 20 prosentin korotuksen. Ainakaan vielä hän ei ole päätöksestä valittanut, kertoo vuokrauspäällikkö Leo Saarinen Turusta.
Helsingin seurakunnista otettu yhteyttä valtiovarainministeriöön
Helsingin seurakuntayhtymä omistaa 755 asuntoa, joista noin 300 on työsuhdeasuntoina. Helsingin seurakuntien Kirkko&Kaupunki -lehti kertoi jutussaan, että vuokrankorotus iskee ikävällä tavalla varsinkin pienipalkkaisiin seurakuntien työntekijöihin.
Yhtymästä on oltu yhteydessä valtiovarainministeriöön ja eduskunnan puhemieheen ja pyydetty selvittämään mahdollisuutta vuokramuutosten porrastamiseksi.
– Yhtäkkisenä korotuksena tämä on liian suuri ihmisten kestettäväksi, arvioi yhtymän kiinteistöjohtaja Kai Heinonen
K&K:n haastattelussa.
Vantaalla vain pieniä muutoksia
Muusta pääkaupunkiseudusta poiketen Vantaan seurakuntien työntekijöiden työsuhdeasuntojen vuokriin on tullut verotusarvon muutoksen myötä vain maltillisia korotuksia. Joissain tapauksissa vuokrat ovat jopa laskeneet.
– Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen verotusarvon laskentatavan muutokseen, joka huomioi asuinalueiden vuokratason. Aiemmin Vantaan lähiössä työsuhdeasunnon vuokra oli samansuuruinen Helsingin keskusta-asuntojen kanssa, mutta nyt vuokrat mukailevat paremmin alueen normaalivuokria, sanoo Vantaan seurakuntien kiinteistöjohtaja Sari Turunen.
Vantaan seurakunnilla on hieman alle 300 vuokra-asuntoa, joista työsuhdeasunnoiksi on vuokrattu noin 40. Vuokran suuruuden muutos vaihteli 100 euron vuokranalennuksesta 150 euron vuokrankorotuksiin riippuen alueesta ja asunnosta. Vantaalla kukaan ei ole irtisanonut työsuhdeasuntoaan muutoksen vuoksi.
Kuva: Gun Helminen
Ilmoita asiavirheestä