Tuulivoimaloiden pelätään pudottavan Petäjäveden vanhan kirkon Unescon maailmanperintö­luettelosta

Suomessa on vain yksi kirkollinen Unescon maailmanperintökohde, Petäjäveden vanha kirkko.

Petäjäveden seurakunnan kirkkoherra Laura Laitinen ja suurin osa seurakunnan kirkkovaltuustosta ovat olleet huolissaan suunnitelmista pystyttää kirkon läheisyyteen tuulipuisto. Huolenaiheena on kirkon aseman säilyminen maailmanperintökohteiden joukossa.

Pitkälänvuoren Tuulipuisto Oy suunnittelee runsaan neljän kilometrin päähän kirkosta yhdentoista tuulivoimalan rakentamista. Niiden enimmäiskorkeus olisi 270 metriä. Tällä hetkellä Suomen korkeimmat tuulivoimalat ovat 250 metriä korkeita.

Rakennuttajan tulee teettää maailmanperintökeskukselle arviointi hankkeen vaikutuksista.

Havainnekuvissa tuulivoimaloiden lavat näkyvät kirkolle.

Petäjäveden kunnanvaltuusto päättää hankkeen toteutumisesta arviointien valmistuttua ja lausuntojen kuulemisen jälkeen.

Lausunnon antavat ainakin Museovirasto ja Petäjäveden vanhan kirkon hoitokunta, johon kuuluu jäseniä Museoviraston lisäksi Kirkkohallituksesta, ELY-keskuksesta, Jyväskylän yliopistosta, Jyväskylän kaupungilta ja Petäjäveden vanhan kirkon säätiöstä. Petäjäveden kirkkoherra toimii hoitokunnan puheenjohtajana.

– Uskon, että myös monet paikalliset asukkaat ja muut yhteisöt antavat lausuntoja, Laitinen toteaa.

Hänen mukaansa keskustelu asiasta käy Petäjävedellä vilkkaana puolesta ja vastaan.

– Maailmalta on esimerkkejä, että Unesco-statuksesta on jouduttu luopumaan jonkun maisemassa tapahtuneen muutoksen vuoksi, Laitinen sanoo.

Maailmanperintökeskus kirkon pihapiiriin

Keskisuomalaisten talonpoikien vuosina 1763–65 veistämä kirkko on yksi Suomen kaikkiaan seitsemästä maailmanperintökohteesta. Se otettiin mukaan esimerkkinä pohjoismaisesta puukirkkoarkkitehtuurista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Petäjäveden vanhan kirkon säätiölle kesäkuussa 85 000 euroa kulttuurimatkailun kehittämiseen. Säätiö kerää parhaillaan varoja Keski-Suomen maailmanperintökeskuksen rakentamiseen kirkon läheisyyteen. Seurakunta on myynyt keskuksen rakentamista varten tontin, jolla sijaitsevat tällä hetkellä parkkipaikka ja kirkon vessat.

Hankkeessa ovat mukana Museovirasto, Maanmittauslaitos, Petäjäveden kunta, Petäjäveden seurakunta, Petäjäveden vanhan kirkon säätiö ja Kirkkohallitus.

Petäjäveden kunnanhallituksen ja Petäjäveden vanhan kirkon säätiön puheenjohtaja, maatilayrittäjä Hanna Hautamäki on vuokrannut tilansa maita tuulivoimaloiden käyttöön. Hautamäki on Suomen maailmanperintöyhdistyksen varapuheenjohtaja ja kertoo Petäjäveden vanhan kirkon olevan hänelle hyvin rakas.

Hän kertoo jääväävänsä itsensä kaikessa tuulipuistoon liittyvässä päätöksenteossa.

– Kun hankkeen käynnistäjä ja rajanaapurimme Timo Koljonen alkoi puhua asiasta vuonna 2015, kävin yksityiskohdat tarkasti läpi. Selvitin Museovirastosta, vaikuttaako hanke Petäjäveden vanhan kirkon Unesco-statukseen. Koska tuulivoimalat eivät sijaitse kirkon suojavyöhykkeellä, niiden ei pitäisi vaikuttaa. Saamme tuulivoimasta ympäristöystävällistä energiaa ja kunnalle verotuloja.

Koljonen huomauttaa, että kirkko on valittu maailmanperintökohteeksi rakennustekniikan, ei maiseman vuoksi.

– Alue on erittäin hyvä tuulivoimalle. Voimajohtoja varten ei tarvitse kaataa metsää, koska johdot kulkevat jo alueen läpi. Läheinen teollisuusalue puolestaan tarjoaa kiertotalouden näkökulmasta paljon mahdollisuuksia, Koljonen sanoo.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTyöuupumus on yhä yleisempää, ja seura­kunnan työssä on erityisiä sille altistavia piirteitä
Seuraava artikkeliLähemäen messut Mikkelissä alkavat uudenlaisina – myös naispappi mukaan

Ei näytettäviä viestejä