Tutkija: Vatikaanin todellisia vuotajia tuskin löydetään

800px-Cardinal_tarcisio_bertone Jussi Hanska. Hän kommentoi Kotimaa24:lle Vatikaanin viime aikojen vuotoskandaalia, jossa julkisuuteen on päätynyt muun muassa salaiseksi tarkoitettua kirjeenvaihtoa ja diplomaattipostia. Vuotojupakan tiimoilta on pidätettynä paavin hovimestari.

– Tämän kaltaisia vuotoja sattuu jatkuvasti, mutta tyypillistä ei ole, että syyllistä etsitään ja jotakuta ollaan oikeasti laittamassa vastuuseen, Roomasta tavoitettu Hanska sanoo.

Hänen mukaansa pidätetty paavin hovimestari on maallikko eikä hänellä ole kirkolliseen virkakiertoon liittyviä intressejä.

– On luonnollista, että hän on jonkin sortin bulvaani ja vuodoista hyötyy joku muu. Jupakasta seuraa vuoden verran hirveätä spekulaatiota. Mitään valmista ei todennäköisesti tule. Italia on maa, jossa on ikuisia oikeusprosesseja ja selvityksiä. Niiden tulokset vaihtelevat poliittisen ilmapiirin mukaan. Korkean profiilin juttuja ei yleensä saada selvitetyksi. Esimerkiksi tuomari Giovanni Falconen kahdenkymmenen vuoden takaisen murhan toimeksiantajia ei ole vieläkään saatu selville.

Vatikaanin vuodot ovat olleet erityisen kiusallisia kardinaalikollegion johtajalle, kardinaalivaltiosihteeri Tarcisio Bertonelle. Vuotojen päämääräksi onkin tulkittu Bertonen maineen vahingoittaminen. Hanskan mukaan Vatikaanin valtiosihteeri vastaa suurin piirtein kotoisen poliittisen järjestelmämme pääministeriä. Hänen vallanmuodoistaan tärkein on puheillepääsyvalta eli mahdollisuus tavata paavia ja vaikuttaa sitä kautta päätöksiin.

– Bertone on avainhenkilö. Hän on paavin henkilökohtaisen sihteerin ohella niitä harvoja ihmisiä, joilla on halutessaan mahdollisuus päästä paavin puheille. Tämä on erityisen merkittävää etenkin, jos paavin terveydentila on heikkenemässä. Benedictus XVI on nyt 85-vuotias ja hyväkuntoinen, mutta koskaan ei tiedä mihin suuntaan tilanne kehittyy. Jos paavin terveys heikkenee, se lisää eksponentiaalisesti näiden henkilöiden vaikutusmahdollisuuksia. He pystyvät tarvittaessa puhumaan paavin suulla.

Hanskan mukaan paavin valta-asemaa kuvaa hyvin se, että Vatikaanin perustuslaki tuntee Monstesquieun vallan kolmijaon, jossa lainsäädäntö-, tuomio-, ja toimeenpanovalta on erotettu toisistaan.  

– Tämä mainitaan jo lain ensimmäisessä pykälässä. Samalla todetaan paavin käyttävän niitä kaikkia.

Paavin valinnasta vastaa kardinaalikollegio, jonka alle 79-vuotiaat jäsenet ovat vaalikelpoisia.

– Pelin sääntöjen vuoksi järjestelmä on vääjäämättä geriatria, jossa vanhat miehet valitsevat keskuudestaan vanhan miehen, Hanska sanoo.

Katso Vatikaanin perustuslaki (saksaksi).

(Kuva: Tarcisio Bertone, Wikipedia)

Lue myös:

Vatikaani: Paavin kirjeenvaihdon julkaiseminen rikollista

Edellinen artikkeliHellsten kiistää suosittelevansa kurittamista
Seuraava artikkeli”Monet kirkon ihmisten kannanotot varsin pöljiä”