Tutkielma: Ihmisillä velvollisuus ”sietää” uskonnollista viestintää


RTKankaalalehti päätoimittaja Janne Kankaala käsitteli maisteritutkielmassaan kysymystä, voidaanko uskonnollista viestintää rajoittaa uskonnonvapauden ja kotirauhan suojan perusteella. Asiasta uutisoi Rauhan Tervehdys (19/2011).

Kankaalan Lapin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa hyväksytty tutkielma Vakaumuksellisen viestin suoja esittää, että säädösten ja oikeustapausten perusteella uskonnollisen viestinnän kuuluisi nauttia sananvapauden suojaa. Kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja maamme perustuslaki takaavat laajan uskonnon- ja sananvapauden. Ilman tiedon jakamisen vapautta ei voisi myöskään valita uskontoa eikä ilmaista vakaumuksestaan toiselle.

Uskonnonvapaus tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että yksilöllä on oikeus harjoittaa uskontoa ja ilmaista vakaumuksensa toisille. Siihen kuuluu myös negatiivinen puoli eli jokaisella on oikeus olla osallistumatta uskonnonharjoittamiseen.

Kankaala katsoo, ettei kenelläkään ole kuitenkaan oikeutta välttyä joutumasta tekemisiin uskontojen kanssa eikä esimerkiksi uskonnollinen viestintä tai käännytys ole uskonnonharjoittamista.

Kankaalan tutkimuksen mukaan ihmisillä on velvollisuus ”sietää” uskonnollista viestintää, vaikka se olisi aggressiivistakin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut osoittavat, että jopa shokeeraavat ja järkyttävät uskonnolliset viestit olisivat sallittuja.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies vaati muutama vuosi sitten osoitteettoman seurakuntalehden jakelun lopettamista. Hän perusteli sitä negatiivisen uskonnonvapaudella ja kotirauhalla. Eduskunnan perustuslakivaliokunta kumosi kannan sananvapauteen vedoten.

Rauhan Tervehdys on Oulun seudulla ilmestyvä seurakuntalehti.

Lue uutinen kokonaisuudessaan Rauhan Tervehdyksen sivulta kolme

Edellinen artikkeliRaiskauksen uhreja auttanut gynekologi palkittiin
Seuraava artikkeliAalto-Setälä: Irja Askola on presidenttiainesta