”Turhautumisensietokyky auttaa luottamustehtävissä”

Luottamushenkilö Ilkka Pohjolainen on törmännyt seurakunnassa ilmiöön, jossa herätysliikkeiden jäsenet äänestävät luottamustoimiin vain omiaan. Pohjolaisen mielestä protestanttiset kirkot tarvitsevat uuden uskonpuhdistuksen.

Kerro lyhyesti itsestäsi. Millaisessa luottamustehtävässä palvelet?

Olen Ilkka Pohjolainen Lahdesta, Salpausselän seurakunnasta. Olen syntynyt Itä-Suomessa ja asunut myös Pohjanmaalla. Tällä hetkellä olen Salpausselän seurakuntaneuvoston jäsen.

Miksi lähdit seurakunnan luottamushenkilöksi? Mihin haluat vaikuttaa?

Olen pyydettäessä lähtenyt ehdokkaaksi. Kymmenen vuoden aikana olen aina varasijalta noussut seurakuntaneuvostoon. Nuorempana minun onnistui päästä suoraan kirkkovaltuustoon. Sydämen uskon saaneena olen halunnut olla mukana kirkon luottamustehtävissä seurakuntaväen joukossa.

Herätysliikkeisiin kuulumattomana pyysin vaalien aikana joltakin ystävältä, että voisitko vaikuttaa yhteisössäsi, jotta saisin kirkollisissa vaaleissa ääniä. ”Emme voi äänestää ulkopuolisia”, tuli vastaus. Minusta tuntui, että olin törmännyt jonkun sortin ”lahkohenkeen”.

Seurakuntaneuvoston jäsenenä haluan tukea oman seurakuntani kirkkoherraa hänen työssään seurakuntamme toiminnassa, jotta monet voisivat kokea Raamatun sanoman omakseen.

Kuinka kauan olet palvellut seurakunnan luottamustehtävissä?

Olen ollut seurakunnan luottamustehtävissä runsaat 10 vuotta.

Millaiset ominaisuudet ovat luottamushenkilölle tärkeitä? Kenelle tehtävä sopii?

Seurakunnan luottamustehtävät sopivat kyllä kaikille, jotka haluavat ja jaksavat olla mukana. Tehtävissä onkin hyvin monenlaista porukkaa. Välillä tuntuu, että kaikki eivät ymmärrä asioita tai eivät jaksa paneutua niihin. Heitä seurakuntayhtymän virkamiehet juoksuttaa. Turhautumisen sietokyky auttaa paljon luottamustehtävissä jaksamista vuosien varrella.

Mitä ajattelet uskonnon ja politiikan yhdistämisestä?

Aikaisemmin en ymmärtänyt, että poliittiset puolueet tulevat mukaan kirkon vaaleihin ja luottamustehtäviin. Ymmärrän sen nyt. Jos ihmiset haluavat toimia seurakunnassaan luottamustehtävissä, niin sen täytyy tapahtua jonkun viiteryhmän kautta. Seurakuntaväen joukkoon eivät kaikki näytä mahtuvan. Herätysliikkeisiin sitoutuneet ihmiset äänestävät vain omiaan, jolloin niihin kuulumattomienkin äänet menevät käytännössä heidän tuekseen seurakuntaväen listoilla.

Toki hengellisesti elävä ihminen voi toimia politiikassa. On ihan toivottavaa, että poliittisetkin henkilöt ovat kirkon jäseniä ja tukevat kirkon toimintaa. Ihmisen elämä on kokonaisvaltaista. Ei ole mitään syytä nähdä politiikkaa ja uskontoa vastakkaisina, ainakaan suomalaisessa yhteiskunnassa.

Mikä on ollut sinulle vaikein tehtävä tai päätös luottamushenkilönä? Entä mieluisin?

Mieluisimpia luottamushenkilön tehtäviä on ollut, kun on saanut valita hyviä työntekijöitä seurakunnan tehtäviin. Vaikein tehtävä on ollut hyväksyä oman kirkon ympärillä olevien maiden myynti vastoin koko seurakuntaneuvoston yhteistä tahtoa. Yhtymän virkamiehet ajoivat kaupan läpi. Lie tuolla kaupalla paikattu rahastojen sijoitusvirheitä. Seurakunnan oma sijoituskohde meni halvalla. Hyötyiköhän tuossa kaupassa joku muu kuin seurakunta, koska seuraavassa vaiheessa tontin rakennusoikeus nousi tuntuvasti?

Välillä vaikuttaa siltä, että kirkon omat ihmiset vesittävät kirkon tehtävää sisältä päin. Ei uskalleta aina käyttää edes omaa kirkollista kieltä. Nyt halutaan esimerkiksi puhua seurakunnan toiminnallisesta työstä. Tarkemmin kysyttäessä sillä tarkoitetaan seurakunnan hengellistä tai kirkollista työtä.

Mitä kirkon jäsenyys sinulle merkitsee?

Kirkon jäsenenä kuulun yhteisöön, jonka keskellä Jumala vaikuttaa ja tekee työtään. Toivon, että oma kirkkoni pysyisi tehtävälleen ja sanomalleen uskollisena. Protestanttiset kirkot tarvitsevat uskonpuhdistuksen. Esimerkiksi katolinen kirkko näyttää olevan valovuosia meitä edellä, koska se on pitänyt huolta perinteistään. Tavallinen kansa ihmettelee kirkkomme linjattomuutta sanomassaan yhteiskuntamme haasteiden edessä. Seuraukset näkyvät. Kun tulin aikoinaan kirkkovaltuustoon, seurakunnan jäsenmäärä oli 95 % ja nyt noin 73 % lahtelaisista.

Kuvassa Ilkka Pohjolainen yhdessä lapsenlapsensa Leevin kanssa.

Edellinen artikkeliJohan Tyrbergistä uusi Lundin piispa
Seuraava artikkeliRaamattuopisto juhlistaa 75-vuotisjuhlia some-näyttelyllä