Tilastoyllätys: Pääkaupunkiseutu tukee eniten lähetystyötä

raha_lhetys205

Vaikka pääkaupunkiseudulla kirkkoonkuulumisprosentti on maan alhaisimpia, kannatus on ollut suurinta sekä Helsingin (14,27 euroa/seurakuntalainen) että Espoon hiippakunnissa (14,25). Kirkon lähetyssihteeri Risto Jukko kirjoittaakin, että ne ”jotka haluavat kuulua kirkkoon ruuhka-Suomessa, ottavat myös kansainvälisen vastuun todesta”.

Kirkon lähetystyön ja kansainvälisen diakonian kannatus nousi viime vuonna 53 649 757 euroon, kun se vuonna 2009 oli 51 501 355 euroa. Kasvun aiheutti Kirkon Ulkomaanapu (KUA), jonka kannustus kasvoi kolmanneksella 13 miljoonasta 17,4 miljoonaan euroon. Kirkon lähetysjärjestöjen kokonaiskannatuksessa sen sijaan oli hienoista laskua.

Vapaaehtoinen kannatus kasvussa

Kokonaiskannatukseen lasketaan seurakuntien talousarviomäärärahat, yksityisten vapaaehtoinen kannatus, vapaaehtoinen kannatus seurakuntien kautta ja testamentit.

Seurakuntien talousarviomäärärahoja tuli vuonna 2010 kirkon lähetystyölle ja kansainväliselle diakonialle noin 21 miljoonaa. Laskua oli puoli miljoonaa euroa. Suurimman tuen 9,7 miljoonaa euroa sai Suomen Lähetysseura (SLS).

Vapaaehtoinen kannatus yksityisiltä nousi lähes kolme miljoonaa 17,2 miljoonaan euroon. Kasvu johtuu KUA:n kannatuksen noususta 5,3 miljoonasta 8,1 miljoonaan euroon.

Myös vapaaehtoinen kannatus seurakunnilta nousi 1,3 miljoonalla eurolla 13,3 miljoonaan euroon. Eniten eli 5,4 miljoonaa euroa sai SLS. KUA:n kannatus nousi 3,3 miljoonasta 4,7 miljoonaan euroon.

On huomattavaa, että naispappeuskeskustelun ytimessä viime vuosina olleen Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (SLEY) saama yksityisten ja seurakuntien vapaaehtoinen kannatus nousi, vaikka se sai vähemmän seurakuntien talousarviomäärärahoja kuin aiemmin.

Kannatustilasto kertoo vain seurakunnista tulleen – joko seurakuntien tilien kautta lähetetyn tai yksittäisten seurakuntalaisten suoraan lähettämän taloudellisen tuen kirkon lähetysjärjestöille ja KUA:lle. Tilasto ei siis sisällä esimerkiksi valtion kehitysyhteistyömäärärahoja, seurakuntien suoria avustuksia ulkomaisiin kohteisiin ja lähetysjärjestöjen sijoitustoiminnan ja muun toiminnan tuloja.

Tutustu kirkon tilastoihin

Lue myös: Tuki kasvaa mutta lähetystyöntekijöiden määrä putoaa

Edellinen artikkeliHelsingissä pääsee vihille vaikka autossa
Seuraava artikkeliDiakoniajohtaja kommentoi avustusten valumista perintäkuluihin