Tervetuloa kuvamatkalle Uppsalan tuomiokirkkoon!

Uppsalan tuomiokirkko on pohjoismaiden suurin kirkko, jonka rakennustyöt aloitettiin vuoden 1260 tienoilla. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1435. Tulipalo on runnellut tuomiokirkkoa sen historian aikana muutamia kertoja.

Kirkko on yhtä pitkä kuin korkeakin: 118,7 metriä. Se on rakennettu goottilaiseen tyyliin. Uppsalan tuomiokirkko on Ruotsin valtakunnan pyhäkkö sekä arkkipiispan kirkko ja Uppsalan hiippakunnan tuomiokirkko. Siellä järjestetään viikoittain parikymmentä jumalanpalvelusta.

Kirkossa on kolme suurta ruusuikkunaa: länsipäädyssä Isän ikkuna, ristilaivan eteläpäädyssä Pojan ikkuna ja ristilaivan pohjoispäädyssä Hengen ikkuna. Kirkon kello Storan on Ruotsin suurin kirkonkello.

Saarnatuoli on leskikuningatar Hedvig Eleonoran tekemä lahjoitus kirkolle Uppsalassa vuonna 1702 riehuneen suurpalon jälkeen. Sen on tehnyt Burchard Precht ja se vihittiin käyttöön vuonna 1710. Saarnatuolin katolla on apostoli Paulus enkelien kannattelemana.

Kirkossa on Albertus Pictorin seinämaalauksia.

Uppsalan kirkossa sijaitsee kultapäällysteinen arkku, jossa säilytetään Ruotsin kansallispyhimyksen Pyhän Eerikin pyhäinjäännöksiä. Arkku sisältää kuningas Eerikin luurangon ja hänen kuninkaankruununsa. Kuningas Eerik murhattiin vuonna 1160 paikalla, johon tuomiokirkko sittemmin rakennettiin. Legenda kertoo hänen olleen hurskas kuningas, joka edisti kristinuskon leviämistä.

Uppsalan kirkkoon on haudattu myös muita suurmiehiä ja -naisia kuten Kustaa Vaasa, Juhana III, Katarina Jagellonica, Emmanuel Swedenborg sekä Carl von Linné.

Kirkon pihalla on riimukiviä. Riimukivet ovat rautakaudelta ja varhaiskeskiajalta peräisin olevia kivipaasia, joissa on skandinaavisella kielellä tehtyä riimukirjoitusta. Useissa riimukivissä on myös kuvia, kuten eläinaiheista koristelua. Vanhimmat riimukivet ovat kansainvaellusaikaisia, mutta riimukivien pystytys yleistyi viikinkiajalla. Riimukiviä on löytynyt yli 3 000, suurin osa Ruotsista.

Kuvakarusellista voit selata kuvia nuolista painamalla. Kuvat: Emilia Karhu.

Lähde: Uppsalan tuomiokirkon opaslehtinen ja wikipedia.

Edellinen artikkeliSuvivirsi-kampanja innostanut 180 seurakuntaa toimimaan
Seuraava artikkeli”Lähetystyö ja kansainvälinen diakonia ovat seurakunnan ytimessä”