Teemu Laajasalo ehdokkaaksi Helsingin piispanvaaliin – ”Olen liberaali mutta en anarkisti”

Kirkkoherra Teemu Laajasalo, 42, on ilmoittanut lähtevänsä ehdokkaaksi Helsingin hiippakunnan piispanvaaliin. Laajasalo kertoi asiasta virallisesti maanantaiaamuna Helsingin Itäkeskuksessa järjestetyssä tilaisuudessa, johon kokoontui joukko hänen ydinkannattajiaan.

Kallion seurakunnan kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana työskentelevä Laajasalo sanoi Kotimaa24:lle kuukausi sitten, että hän harkitsee piispaehdokkuutta vakavasti. Sittemmin Laajasalolle alettiin kerätä tukijoita Facebookiin avatulla kannatussivulla.

Sivun perusti kirkolliskokouksen maallikkoedustaja, Kallion seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen Katri Korolainen. Hän aloittaa Laajasalon kampanjapäällikkönä.

Laajasalo sanoo, että hän tarvitsi miettimisaikaa, koska Askolan lähtöilmoitus tuli hänelle yllätyksenä.

– Ihan oikeasti harkitsin vakavasti. Totta kai asia [piispanvaali] oli käynyt mielessä, mutta koskaan ei ollut tullut mieleen, että Askola ilmoittaisi asiasta vuonna 2016.

Irja Askola kertoi eläkkeelle jäämisestään juuri ennen joulua. Laajasalo sanoo, että aika pian sen jälkeen hän alkoi saada toisistaan riippumattomia yhteydenottoja, joissa hänen toivottiin lähtevän ehdolle piispanvaaliin.

Kun Laajasalo kuukausi sitten kertoi harkitsevansa ehdokkuutta, hän totesi, että asiaa pitää pohtia perhepiirissä. Mitä perhe sanoi?

– Aikataulu tuli tietysti yllätyksenä. Tässä piti tehdä nopeita päätöksiä, mutta olen luvan tähän saanut.

”Toivon, että samaa sukupuolta olevia pareja voitaisiin vihkiä”

Laajasalon mukaan piispanvaali on papeille ja luottamushenkilöille tilaisuus miettiä, mihin suuntaan kirkon pitäisi mennä.

– Minulle rakas sananlasku on, että meidän pitää pysyä Sanassa, ajassa ja kasassa. Meidän on oltava totuudellisia ja kerrottava hyvästä Jumalasta niin, että tämän ajan ihminen voisi tulla kosketetuksi ja korvat ja sydän avautuisivat eivätkä menisi kiinni. Lisäksi meidän pitäisi erimielisyyksistämme huolimatta pysyä yhdessä. Kirkon pitää panna voimavaransa ulkopolitiikkaan.

Laajasalo sanoo, että hän on ollut 20 vuotta pappi, joten hänellä pitäisi olla käsitys seurakunnan arjesta.

– Haluan korostaa sitä, että seurakunnissa tehdään tärkeää työtä. Sitä ei kukaan muu tee, jos me emme sitä tee.

Piispanvaaliin on puoli vuotta aikaa. Tulevia kuukausia Laajasalo pitää tilaisuutena tavata ihmisiä.

– Odotan, että voin jutella saman- ja erimielisten pappien ja luottamushenkilöiden kanssa. Toivon, että tänä aikana syntyisi myös suhteita niin, että jos tulisin valituksi, voisimme lähteä etenemään yhdessä.

Yhdeksi piispanvaalin keskeisistä kysymyksistä muodostuu samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen ja siitä papeille koituvat seuraukset.

– Olen liberaali mutta en anarkisti, Laajasalo sanoo.

– Olen ollut seksuaalieettisissä kysymyksissä julkisesti uudistusmielinen jo 20 vuotta sitten, kun se oli kirkkopoliittisesti epäedullista ja marginaalista. Toivon, että samaa sukupuolta olevia pareja voitaisiin vihkiä. Samaan aikaan olen sitä mieltä, että siitä päättää kirkolliskokous, ei hiippakunta eikä seurakunta.

”Hallamaa on maailmanluokan teologi ja tiedenainen”

Helsingin piispanvaalin virallinen ehdokasasettelu alkaa 15. maaliskuuta ja päättyy 15. toukokuuta. Ehdokkuudestaan piispanvaalissa on aiemmin kertonut Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa. Pyydettäessä Laajasalo luonnehtii Hallamaata sanomalla, että tämä on ”monella tavalla erinomainen ehdokas”.

– Hän on maailmanluokan teologi ja tiedenainen.

Piispa Irja Askolan seuraaja valitaan vaalilla elo-syyskuussa. Ehdokkaan voi asettaa valitsijayhdistys, jonka muodostaa vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua henkilöä. Vaalissa on äänioikeus hiippakunnan papeilla ja seurakuntien maallikkovalitsijoilla. Kaikkiaan vaalissa on 1 786 äänioikeutettua.

Kuvat: Olli Seppälä. Teemu Laajasalo piispanvaalikampanjan avaustilaisuudessa kauppakeskus Itiksessä.

Lue myös:

Professori Jaana Hallamaa lähtee ehdolle Helsingin piispanvaaliin – ”Kirkko on kuin komposti”

Teemu Laajasalo piispaehdokkuudesta: ”Tietenkin virka kiinnostaa, harkitsen vakavasti”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSuruserenadi-ryhmän musiikki hyvästelee vainajan
Seuraava artikkeliAnnika Kukkonen: Yksinkertaiseen on piilotettu paljon, virressä ja viestinnässä

Ei näytettäviä viestejä