Tee linnustoselvitys kirkon ympäristössä

Montako lintulajia teidän kirkolla on tavattu? Aivan Salon Perttelin kirkon vieressä asuva kappalainen Martti Santakari arvioi nähneensä hyvinkin puolensataa lintulajia kotipihassaan ja kirkkomaalla.

Vanhat kirkot ja kirkkomaat ovat arvokkaita paitsi kulttuurihistoriallisesti myös luonnoltaan. Usein kirkot on rakennettu paikkoihin, joissa yhdistyy erilaisia biotooppeja eli kasvien ja eläinten elinympäristöjä.

Vanhojen kirkkojen ympärillä on puistomaisia hautausmaita, ne saattavat sijaita vesistön läheisyydessä tai peltojen ja metsien risteyskohdassa. Biotooppien moninaisuus lisää lajiston runsautta, varsinkin lintujen. Tämä näkyy eritoten Perttelissä.

Santakari ei ole tehnyt järjestelmällistä lajistonkartoitusta vanhan harmaakivikirkon ympäristössä, vaikka lintuja aktiivisesti havainnoikin. Kirkon liepeillä tavataan muun muassa peltopyitä.

– Pari viikkoa sitten katsoin kirkkomaalta läheisellä pellolla lepääviä kapustarintoja. Laskin niitä 258.

Naakoille pesäkoloja

Laitilan seurakunnan kappalainen Juha Kylänpää on myös aktiivinen lintuharrastaja. Hänkään ei ole tehnyt järjestelmällistä linnuston kartoitusta kirkon ympäristössä, vaikka lintuja siellä työasioiden lomassa seuraakin. Kerran hautajaisten aikana hän kuuli kultarinnan laulavan.

Harvinaisemmista lajeista Laitilan kirkkomaalla on tavattu ainakin nokkavarpunen sekä turkinkyyhky, joka on siellä pesinytkin.

Laitilan kirkossa asuu naakkoja. Niille on järjestetty erilliset pesimislaatikot niin etteivät ne pääse kirkon ullakolle.

Naapuriseurakunnassa Mynämäellä naakat karkotettiin kirkkorakennuksesta, mikä herätti paikkakunnalla kiivasta mielipiteenvaihtoa. Kerrotaan jopa kirkosta eroamisista asian vuoksi. Naakoille kuitenkin järjestettiin pesimäpönttöjä puihin kirkon lähelle.

Myöskään Heinolan maaseurakunnan entinen kirkkoherra ja Heinolan kappalaisen virasta eläkkeelle jäänyt Ahti Peltonen ei ole tehnyt linnustokartoitusta kirkon ympäristössä, eikä muista sellaisista muuallakaan koskaan kuulleensa.

– Talvilintulaskennoissa reittini on kyllä kulkenut kirkkomaan poikki.

Pappilan pihalla Peltonen muistaa nähneensä harjalinnun. Työmatkalla Pertunmaalle, missä hän toimi eläkkeelle jäämisensä jälkeen vt. kirkkoherrana, Peltonen kertoo viime talvena nähneensä useamman kerran hiiripöllön.

Teetä linnustokartoitus

Vinkki: Ota yhteyttä paikkakuntasi lintuharrastajiin (monet ovat myös seurakunnan jäseniä!) ja pyydä heitä tekemään linnustoselvitys esimerkkisi hautausmailla tai kirkkopuistossa. Moni harrastajia lähtee tehtävään todennäköisesti innolla ja vapaaehtoispohjalta, sillä onhan kyse kotiseututyöstä ja ”kerrankin harrastuksesta on jotain hyötyä”.

Linnustoselvitystä voi laajentaa kasvistoselvitykseen, jollaisia lienee tehty ainakin arkkihiippakunnan alueen kirkkomailla.

Luontoselvitykset ovat kiinnostava lisä seurakunnan nettisivulle ja viestivät ympäristöystävällisyydestä ja ekologiosuudesta.

Kuvat: Martti Santakari – Kivitasku ja pähkinähakki Perttelin kirkkomaalla, kurkia lentämässä kirkon yli..

Lue: Kurjet ja hanhet vyöryivät kirkon yli

Edellinen artikkeliKysely: Neljännes maailman ihmisistä juutalaisvastaisia
Seuraava artikkeliUskonnonvapaus jakoi eurovaaliehdokkaita Kotimaan kyselyssä