Tuoreet verotiedot kertovat tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkiselle, että Suomi on miesten hallitsema maa.
– Meillä on muutamia pieniä ajanjaksoja ollut, jossa on ollut paljon politiikassa naisia päätöksentekijöinä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Suomi on palannut hyvin miesvaltaiseen hallintokulttuuriin. Talouselämässä päättäjät ovat miehiä, politiikassakin tätä nykyä valtaosaltaan.
Eduskuntapuolueissakin on nyt vain yksi nainen puolueensa ohjaksissa. Mäkinen kutsuu ilmiötä politiikan aaltoliikkeeksi.
– Minusta se on kauhean surullista, että politiikan valtarakenteissa, joissa hankitaan kokemusta ykköspaikoille, tuntuu niin ikään, että naisilla etenemisen tie on paljon hitaampi kuin miehillä.
Mäkinen huomauttaa, että ylipäänsä suomalaisessa yhteiskunnassa isommat erot ovat miesten välillä kuin miesten ja naisten välillä. Huippumenestyjät ovat miehiä, mutta samalla myös kaikkein syrjäytyneimmät kansalaisemme. Miesten elämänkirjo voi olla hyvin erilainen.
– Naisissa meillä on hyvin vähän menestyneitä päätöksentekijöitä ja huippuvaikuttajia. Sitten toisaalta taas joku naiseudessa tuntuu pitävän, että naiset pysyvät arjessa kiinni. Usein on niin, että jos on äiti, on huoltovastuuta. Naiseuteen liittyy helpommin myös se, että rohkenee hakea apua.
Pirkko Mäkinen ei osaa suoraan vastata, heikentääkö vai vahvistaako luterilainen kirkko tällä hetkellä tasa-arvoa.
– Mutta olen mielihyvin pannut merkille, että luterilaisen kirkon arkkipiispa on hyvin rohkeasti ottanut eettisiä kannanottoja ja puhunut naispappien puolesta ja puhunut sen puolesta, että meidän päätöksentekijöiden ja kirkon pitäisi pyytää anteeksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöiltä. Kirkko kuuluu kaikille.
Ilmoita asiavirheestä