Mäntsälän seurakunnan kirkkoherraksi on valittu saman seurakunnan varhaiskasvatuksen pappi Tarja Meijer. Valinnan teki kirkkovaltuusto. Meijer sai valtuuston äänestyksessä 20 ääntä, Tikkurilan seurakunnan seurakuntapastori Veikko Karhumaa kolme ääntä ja Mäntsälän seurakunnan hallintopappi Teemu Saarinen niin ikään kolme ääntä.
Alun perin virkaan oli seitsemän hakijaa.
Tarja Meijer, 51, on työskennellyt Mäntsälän seurakunnassa vuodesta 2013 lähtien. Aiemmin hän ollut seurakuntapastorina ja Pyhän Annan lastenkirkon kappalaisena Vantaan Hakunilassa. Papiksi Meijer vihittiin 1998. Hän on toiminut vuodesta 2017 Espoon hiippakunnan pappisasessorina.
Lapsilla paikka sydämessä
Tarja Meijer on syntynyt Parkanossa ja kasvanut ja käynyt koulunsa Padasjoella.
– Mäntsälässä olemme perheen kanssa asuneet 19 vuotta, joten tämä on kotiseutuni. Halusin nimenomaan mäntsäläläisten kirkkoherraksi. Olen kiitollinen ja hyvällä fiiliksellä valinnasta.
Meijer on koko pappisuransa ollut varhaiskasvatuksen ja perhetyön pappina.
– Lapsilla on aina erityinen paikka sydämessäni, vaikka nyt kirkkoherrana työnkuvaan kuuluu paljon muutakin.
Kirkossa on voitu perinteisesti nähdä jako herätyskristillisyyden ja kasvatuskristillisyyden välillä. Meijerin mielestä lähestymistapoja ei pidä laittaa vastakkain.
– Kansakirkon todellisuudessa kasvatuskristillinen näkökulma on vallitseva useimmissa seurakunnissa. On kuitenkin ihmisiä, jotka kaipaavat sellaista hengellisyyttä, joka ilmenee herätyskristillisyydessä.
– Ylipäätään vastakkainasetteluja pitäisi välttää.
Perinteiset työmuodot haastetaan
Kasvatus- ja perhetyössä Meijer on yli 20-vuotisen pappisuransa aikana nähnyt perheiden todellisuuden muuttuneen. Uusia haasteita on tullut. Myös perhemuodot ovat monipuolistuneet.
– Tämä on haastanut perinteiset työmuodot ja niiden rajat. Diakonista näkökulmaa tarvitaan myös perhetyössä ja päinvastoin.
Monin paikoin seurakunnissa pyhäkoulu ja päiväkerhot ovat menettäneet vetovoimaa.
– Se, että työmuoto menettää elinvoimaa, ei tarkoita, että olemme tarpeettomia. On osattava kuunnella ihmisiä siellä, missä he ovat, kauppakeskuksissa ja leikkipuistoissa, ja uusiuduttava tarpeiden mukaan.
Tarja Meijer sanoo, että paikallisella tasolla kirkolla on vielä merkitystä monille ihmisille, toisin kuin ylätason uutiset antavat ymmärtää.
– Olisi tärkeää, että osaisimme sekä vahvistaa uskon mysteeriluonnetta että selkeyttää sen sanoitusta. Varsinkin lapsille mysteerit ja rituaalit ovat tärkeitä. Aikuinen sen sijaan voi kaivata keskustelua ja älyllisyyttä uskontoa koskevia asioita pohdittaessa.
Elinvoimaista seutua
Mäntsälässä on noin 20 000 asukasta. Heistä vajaat 15 000 kuuluu seurakuntaan.
– Tämä on maalaiskunta, jolle pääkaupungin läheisyys antaa oman leimansa. Siis maalaisidylli, jossa puhaltavat kaupunkien tuulet. Väkiluku on kasvussa varsinkin keskustassa ja asemanseudulla. Täällä on myös elinvoimaisia kyliä ja vielä kyläkoulujakin.
Seurakunnan verkkosivuilla olevassa esittelyssä Tarja Meijer vastasi kysymykseen, mitä annettavaa seurakunnalla on mäntsäläläisille:
”Minulle on tosi tärkeää, että seurakunta elää mukana sekä ihmisten arjessa että juhlassa, iloissa ja suruissa, rinnalla kulkijana. Seurakunta on välittävä yhteisö, joka antaa monenlaista turvaa erilaisissa elämäntilanteissa. Moni ihminen kaipaa evankeliumin lohdutusta ja toivon sanomaa. Seurakuntana me olemme välittämässä sanomaa Jumalan rakkaudesta ja pelastuksesta.”
Kirkkoherran virka tuli Mäntsälässä avoimeksi, kun nykyinen kirkkoherra Mikko Seppälä siirtyy eläkkeelle 1.5. alkaen.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Tarja Meijer Mäntsälän seurakunnan kirkkoherraksi – ”On tärkeää sekä vahvistaa uskon mysteeriluonnetta että selkeyttää sen sanoitusta”
Ilmoita asiavirheestä