Tamburiinipalkinto mentoroinnista Kaisa Lahdenkaupille

Liedon seurakunnan nuorisotyön tiimin vastaava kirkon nuorisotyönohjaaja, diakoni (sosionomi AMK) Kaisa Lahdenkauppi on valittu vuoden 2014 mentoripalkinnon saajaksi.

Kyseessä on Seurakuntaopiston, Kirkon koulutuskeskuksen ja Diakonia-ammattikorkeakoulun myöntämä Tamburiinipalkinto. Edellisen kerran vuonna 2012 Tamburiinipalkinto myönnettiin Muuramen seurakunnalle Maan paras harjoitteluseurakunta -palkintona.

Mentorointipalkinnon myöntämisen perusteissa todetaan, että tunnustus ojennetaan kiitokseksi toiminnasta Turun arkkihiippakunnan nuorisotyön mentorina Paimion rovastikunnan alueella. Toiminnallaan Kaisa Lahdenkauppi antaa hyvän esimerkin mentoroinnin mahdollisuuksista Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Tehtävässään hän on aktiivisesti yhteydessä rovastikunnan uusiin työntekijöihin sekä tukee heitä taidolla ja sydämellä. Hän on pyrkinyt vahvistamaan uusien työntekijöiden identiteettiä kirkon työntekijöinä sekä perehdyttänyt heitä sekä paikallisiin että valtakunnallisiin yhteistyöverkostoihin. Luottamuksellisissa kohtaamisissa hän on kyennyt vahvistamaan uusia työntekijöitä työssään myös haasteellisissa työyhteisöissä.

Mentorointi tärkeää nykyaikana

Kaisa Lahdenkauppi oli yllättynyt, mutta iloinen saatuaan tiedon palkinnosta. Hänelle mentorointi on arvokas apu kaikille uusille työntekijöille.

– Erityisen tärkeänä pidän sitä työntekijälle, joka toimii pienessä työyhteisössä ja omalla työalallaan yksin, Lahdenkauppi sanoo.

Hänen mukaansa yksin tekemiseen, oman työn rakentamiseen ja hahmottamiseen tarvitsee tukea, jota ei ole saatavissa omalta tiimiltä, vaikka tukea saisikin koko pieneltä työyhteisöltä.

– Mentorina voin auttaa näkemään oman työn objektiivisemmin, kannustaa ja vastata monenlaisiin kysymyksiin.

Lahdenkaupin mukaan mentorointi on nykyaikana tarpeellisempaa, kuin joskus aikaisemmin, sillä koulutus on on muuttunut teoreettisemmaksi ja koulutukseen hakeutumisen perusteet ovat toisenlaisia, kuin ennen.

Itse Kaisa Lahdenkauppi on kouluttautunut kirkon nuorisotyönohjaajaksi Luther-opistossa ja sosionomiksi (diakoni, AMK) Diakonia-ammattikorkeakoulun Järvenpään yksikössä.

Mentorina Lahdenkauppi on kokenut voivasa tukea myös hengellisyyteen liittyvissä kysymyksissä.

– Uusien työntekijöiden sidos ja suhde kirkkoon ja sen työhön voi olla aika ohut. Kirkon työhön valmistaviin opiskelupaikkoihin haetaan siinä missä muihinkin, eikä omaa hengellistä vakaumusta välttämättä niin paljon mietitä.

Kirkon työssä mentori voi viedä eteenpäin ja vahvistaa työn perinnettä sekä arvoja, jotka ovat olleet itselleni tärkeää sekä ammattiin hakeutuessani että nykyisessä työssäni. Mentori ohjaa etsimään ja jakaa kokemuksestaan arvokasta tietoa; niin kirkon työstä yleensä kuin myös omasta hiippakunnasta, rovastikunnasta tai seurakunnasta.

Tamburiini muistuttaa perinteistä ja ajassa elämisestä

Tunnustus, joka sisältää Suomen Kirkon Seurakuntaopiston Säätiön myöntämän stipendin, jaettiin Seurakuntaopiston kampusalueen Puutarhajuhlissa 19.8.2014. Tällä kertaa tunnustuksen jakoivat Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma, Kirkon koulutuskeskuksen johtaja Kari Kopperi, Seurakuntaopiston rehtori Helena Ahonen ja Diakonia-ammattikorkeakoulun rehtori Jorma Niemelä.

Palkintona jaettava tamburiini liittyy Seurakuntopiston historiaan. Seurakuntaopistossa on alusta alkaen korostettu kulttuurin merkitystä sekä asennoiduttu myönteisesti kirkossa aikanaan kiistanalaisiin ilmiöihin kuten näyttelemiseen. Seurakuntaopistossa järjestetyssä pohjoismaisessa kansanopistokokouksessa esitettiin tanhuja ja huhut kertoivat myös, että opiston liikuntatunneilla olisi käytetty tamburiinia. Marraskuussa 1958 lähti liikkeelle huhu, jonka mukaan Seurakuntaopistossa olisi jopa tanssittu.

Edellä kuvatut ilmiöt olivat radikaaleja 1950-luvun luterilaisessa Suomessa. Ne ovat kuitenkin vain esimerkkejä avoimesta suhtautumisesta yhteiskuntaan, kulttuuriin ja kansainvälisiin vaikutuksiin. Seurakuntaopiston tontilla on aina haluttu elää ajassa ja hyödynnetty uusia ajatuksia ja innovaatiota.

Näin on haluttu kehittää kirkon työtä ja edistää kristilliseen uskoon ja lähimmäisenrakkauteen perustuvien arvojen toteutumista suomalaisessa yhteiskunnassa. Tamburiini-palkinnon jakamisella Seurakuntopiston kampusalueella toimivat organisaatiot haluavat muistaa tontin perinteitä ja ilmaista arvostustaan innovatiiviselle työlle luterilaisen kansankirkon hyväksi.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliKalevi Lehtisestä henkilökuva
Seuraava artikkeliSini Saarela ja Pentti Linkola puhuvat Kirkon ympäristöpäivillä