”Tämä päätös löi kaikki ällikällä”

KomulainenuusinkuvaJyri Komulainen (kuvassa) toteaa, että Latinalaisesta Amerikasta tulevalla paavi Franciscuksella on todennäköisesti aivan toisenlainen lähestymiskulma virkaansa kuin saksalaisella Benedictus XVI:llä.

Suomessa luterilaisessa kirkossa kiinnostaa luonnollisesti ensimmäisten joukossa kysymys siitä, miten uusi paavi suhtautuu reformaation kirkkoihin kuten luterilaisuuteen. Toistaiseksi Komulaisella ei ole suoraa tietoa asiasta.

 – Tämän Latinalaisesta Amerikasta tulevan paavin horisontti on ainakin hyvin toisenlainen kuin saksalaisen Benedictus XVI:n, joka tunsi luterilaisen kirkon hyvin.

 – Vaikuttaa, että Jorge Mario Bergoglio on hyvin uudentyyppinen hahmo katoliselle kirkolle.

Komulaiselle tulee varovaisena ensivaikutelmana Bergogliosta mieleen paavi Johannes XXIII, joka pystytti katolista kirkkoa uudistaneen Vatikaanin toisen konsiilin 1960-luvulla. Komulainen ei tarkoita, että Franciscus alkaisi suoranaisesti uudistamaan kirkkoa, vaan viittaa pikemminkin siihen, että paavin persoonassa saattaa olla jotakin uutta avaavaa ja ilmaa tuovaa.

– Johannes XXIII oli perinteinen hahmo, mutta hahmoltaan spirituaalinen ja nöyrä. Ei hän kuitenkaan ollut dogmaattisesti kovin edistysmielinen. Jotenkin voisi ajatella, että Bergogliossa voisi olla jotain samaa. Hän on iäkäs paavi, jolla on vahva pastoraalinen ote ja henkilökohtainen nöyryys, Komulainen sanoo.

– Tuleeko Franciscuksesta pyhyyttä ja rukousta korostava paavi, joka jää Vatikaanin ”vangiksi” vai tekeekö hän uudenlaisia avauksia kuten Johannes XIII, selviää vasta myöhemmin. Nyt on momentum ja odotuksen aika, tulevissa paavin puheissa saadaan ensimmäisiä viitteitä siitä, mitä hän aikoo, Komulainen jatkaa.

”Ei välttämättä pitkä paavius mutta kenties merkityksellinen”

Hänen mielestään Bergoglion ”cv” ja kaikki signaalit viittaavat siihen, että kyseessä on hurskas mies. Ainut kysymys on Bertoglion rooli Argentiina sotilasjuntan aikana, joka tultaneen tutkimaan tarkkaan. Ainakin eräässä kirjassa hänen on väitetty vaienneen tuona aikana.

Erilaisissa eettisissä kysymyksissä kuten suhtautumisessa aborttiin Bergoglio on kirkkonsa linjoilla ja muutoksia tuskin on luvassa. Komulainen arvioi, että painotukset ja tavat sanoittaa asioita saattavat kuitenkin muuttua. Uudella paavilla on ollut toimissaan pastoraalista otetta perinteisistä kannoistaan huolimatta. Hän on esimerkiksi kritisoinut pappeja, jotka eivät olleet suostuneet kastamaan avioliiton ulkopuolella syntyneitä lapsia.

Komulainen muistuttaa, että Joseph Ratzinger tunnettiin ennen paaviuttaan tiukkana teologina, ”Jumalan rotweilerina” tai ikään kuin ”isona pahana sutena”, mutta paavina hän löysi lempeän otteen.

– Bertogliostakaan ei voi sataprosenttisesti päätellä, mihin suuntaan hän alkaa kulkea, hän sanoo.

Ainakin vielä tällä hetkellä uusi paavi tunnetaan maltillisena välittäjähahmona.

Kun valkoinen savu vielä keskiviikkoiltana tuprusi Sikstuksen kappeliin asennetusta savupiipusta Komulainen arveli Kotimaa24:lle, että paavi olisi joku etukäteen povatuista suosikeista. Näin ei kuitenkaan ollut.

– Kaikki tämä päätös löi ällistyksellä. Vatikanistien analyyseissä ei missään vaiheessa nostettu Bergoglion nimeä esiin realistisena ehdokkaana. Ehkä hän oli konsensusehdokas, joka löydettiin tosi nopeasti ja ennakkosuosikit kumosivat toinen toisensa. Iän takia Bertoglio ei ollut ennakkosuosikki, vaikka hän olikin vuoden 2005 konklaavissa huhujen mukan kerännyt merkittävän määrän ääniä Ratzingerin vastaisesta leiristä.

– Hänellä ei ole välttämättä pitkä paavius, mutta se voi olla merkityksellinen. Ainakin ensimmäinen esiintyminen luo odotuksia. Lähipäivät tuovat lisää valoa, sillä uuden paavin ensimmäiset puheet antavat vihjeitä hänen ohjelmastaan.

Lue myös: Jorge Mario Bergoglio on uusi paavi

Näin suomalaiset asiantuntijat luonnehtivat paavia

”Kardinaaliveljet valitsivat minut maan ääristä”

Edellinen artikkeliVuoden pakolaisnainen kehuu luterilaisia seurakuntia
Seuraava artikkeliPiispa Hanson: Uusi paavi tuntee luterilaisuutta