Syntyykö reformaation merkkivuodeksi Luther-olutta?

Reformaattori Martti Luther tunnetaan oluen ystävänä.

”Ken juo paljon olutta vaipuu nopeasti uneen. Kun nukkuu, ei ehdi tehdä syntiä. Kun ei tee syntiä, pääsee taivaaseen. Juokaamme siis paljon olutta”, Lutherin väitetään sanoneen.

Saksassa Luther-olutta tehdään jo. Myös idea suomalaisen Luther-oluen valmistamisesta on ollut reformaation merkkivuoden alla esillä, kertoo merkkivuosihankkeen projektisihteeri Timo-Matti Haapiainen Kirkkohallituksesta.

– Siitä on puhuttu monessa paikassa, ja ideaa on pidetty hyvänä, Haapiainen kertoo.

Siitä hänellä ei kuitenkaan ole tietoa, onko joku tarttunut ideaan.

– Ideaa ovat pitäneet esillä sellaiset ihmiset, jotka eivät ole varsinaisesti oluen tuottajia vaan pikemmin kuluttajia, Haapiainen toteaa.

Reformaation merkkivuosihankkeella ei Timo-Matti Haapiaisen mukaan ole rahoja oluen tuottamiseen. Oluthankkeelle tarvittaisiin siis kaupallinen tuottaja.

Haapiainen kuitenkin uskoo, että oluelle voisi löytyä markkinarako. Suomessa toimii lisäksi runsaasti pienpanimoita, joten potentiaalisia tuottajia olisi tarjolla. Oman Luther-oluen panemisen vaihtoehto olisi tuoda saksalaista Luther-olutta Suomeen.

Luther-olut olisi luontevaa jatkumoa Agricola-oluelle, jota valmistettiin Mikael Agricolan juhlavuodeksi 2007, Haapiainen toteaa.

Jos Luther-olut syntyisi, voitaisiinko sitä nauttia kirkon järjestämissä merkkivuoden tilaisuuksissa?

– Suomessa alkoholin ja kirkon suhde on tunnetusti ongelmallinen. Siinä pitäisi kunkin, joka ratkaisuja tekee, miettiä huolellisesti läpi, miten siinä toimii, Haapiainen muotoilee.

Myös anniskeluoikeudet rajoittavat alkoholijuomien tarjoilua kirkon tilaisuuksissa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Naurava Buddha ei sovi olutpulloon

Viisi syytä olla luterilainen – vain yksi syy on hurskas

Kirkossa ei saa tarjota viiniä – siirto lähikapakkaan?

Edellinen artikkeliEssee: Pegida protestoi 
kristillisissä 
lainahöyhenissä
Seuraava artikkeliOpiskelijat pohtivat: Minne vapaa-ajalla – kirkkoon vai kapakkaan?