Kirkollisten häätoimitusten hinnat seurakunnan ulkopuolisille vaihtelevat, selviää Kotimaa Pro:n suosituimpiin vihkikirkkoseurakuntiin tekemästä puhelinkierroksesta. Kirkot ja toimitukset ovat kaikissa seurakunnissa maksuttomia seurakuntien omille jäsenille.
Seurakunnat saavat päättää muilta kerättävistä maksuista itsenäisesti.
Esimerkiksi Vantaan Tikkurilassa ei peritä maksua vihkitoimituksesta muiden seurakuntien jäseniltä. Seurakunnan alueella sijaitsee muun muassa Pyhän Laurin kirkko, joka on Kirkon tiedotuskeskuksen tietojen mukaan yksi Suomen vilkkaimpia hääkirkkoja. Pelkästään kesä-heinäkuussa kirkossa vihitään yli 90 paria.
Kirkkoherra Janne Silvast kertoo kuitenkin joutuneensa tekemään pari kertaa kielteisen päätöksen kirkon antamisesta käyttöön parille, joista kumpikaan ei ole kuulunut evankelis-luterilaiseen kirkkoon.
– Jouduin turvaamaan siten vihkivuorojen riittämisen kirkon jäsenille, Silvast kertoo.
Myöskään Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkoissa ei peritä maksuja miltään hääkirkkojen käyttäjäryhmältä. Sekä Helsingin Vanhassa kirkossa että Tuomiokirkossa vihitään tänä kesänä yli 60 paria.
Joissain seurakuntayhtymissä päätökset kirkkojen tilavuokrista muiden seurakuntien jäsenille hoitaa seurakuntaneuvosto. Silloin tilanne voi vaihdella seurakuntayhtymän sisällä.
Tampereella päätökset on keskitetty yhtymätasolle, eikä vihkimisestä veloiteta mitään muistakaan seurakunnista tulevilta. Avioliiton siunaamisesta sen sijaan peritään 200 euron maksu, jollei kumpikaan ole minkään Tampereen seurakunnan jäsen.
Turussa suosituimmat vihkikirkot ovat Mikaelin kirkko ja Turun tuomiokirkko. Molemmissa on tänä vuonna reilu 30 avioliittoon vihkimistä. Turun ja Kaarinan seurakunta perii seurakunnan ulkopuolelta tulevilta 120 euron maksun kirkon käytöstä.
Lisäksi Turussa on käytössä 100 euron maksu, jos varattu kirkon varaus jää peruuttamatta, eikä tilaisuutta pidetä. Maksu koskee myös oman seurakunnan jäseniä.
Kuva Vantaan Pyhän Laurin kirkosta KuvaKotimaa / Timo Saarinen
Ilmoita asiavirheestä