Suomen Lähetysseuran rauhankasvattaja Risto Heikkinen: ”Päällimmäisenä tunteena itselläni on syvä suru tilanteesta”

Risto Heikkinen

Risto Heikkinen oli vaimonsa ja nelivuotiaan poikansa kanssa kotonaan Lähetysseuran Felm-keskuksessa Jerusalemissa lauantaina 7.10. kun Hamas hyökkäsi
Israeliin.

1 Mitä Hamasin hyökkäys tarkoitti teille käytännössä?

– Heräsin lauantaina aamulla ilmahälytykseen, ja suuntasimme alakerrassa olevaan suojaan. Päivän mittaa hälytyksiä oli useampi. Emme tässä vaiheessa tienneet mitään Hamasin hyökkäyksestä ja tapahtumista, joten tilanne ei sinänsä pelottanut. Kuulimme myös, miten ilmapuolustus tuhosi raketit ilmassa. Tilanteen selvittyä epävarmuus tapahtumista sekä tilanteen kehityksestä on nostanut huolta paitsi omasta perheestä, myös ystävistä, kumppaneistamme ja yleisesti alueen ihmisistä.

2 Millaiset tunnelmat Jerusalemissa on tällä hetkellä?

– Kaupunki on ollut hiljainen ja yleisesti rauhallinen. Vain vähän autoja ja ihmisiä on liikkeellä, mutta poliiseja on näkynyt katukuvassa normaalia enemmän. Useat liikkeet ovat olleet suljettuina ja ihmiset selvästi normaalia hiljaisempia. Omien paikallisten tuttujen puheissa on korostunut huoli ja järkytys sekä epävarmuus tulevasta.

3 Millaista työtä rauhankasvattaminen käytännössä on?

– Rauhankasvatuksen voi sanoa kattavan sellaisten taitojen, kykyjen ja ymmärryksen kehittämistä, joka mahdollistaa esimerkiksi rakentavan vuorovaikutuksen, yhdessä toimimisen toisten kanssa sekä ristiriitatilanteiden ratkaisemisen. Tähän sisältyy myös psykososiaalisen hyvinvoinnin tukeminen. Rauhankasvatus on kokemuksellista oppimista. Ensisijaisesti tuemme paikallisia rauhankasvatusta tekeviä kumppaneitamme heidän tarpeistaan käsin.

4 Millaisia ajatuksia sinulla nyt rauhankasvattajana herää keskellä sotatilaa?

– Päällimmäisenä tunteena itselläni on syvä suru tilanteesta ja siitä kärsimyksestä, joka koskettaa suurta määrää ihmisiä alueella. Samalla pyrin säilyttämään mielessä tulevaisuuden. Rauhankasvatuksen osalta työskentelemme pääasiassa suoraan tai välillisesti lasten ja nuorten kanssa, ja heidän hyvinvointinsa ja taitonsa vaikuttavat suoraan myös alueen tulevaisuuteen. Työmme jatkuu ja tulee olemaan erittäin tarpeellista.

– Jo nyt yhteistyökumppanimme ovat mukautuneet uusiin tarpeisiin. Esimerkiksi rauhankasvatuskeskus Rossing Center on keskeyttänyt tavanomaiset opettajankoulutukset ja on jo tuottanut opettajille oppaan siihen, miten tätä kärjistynyttä konfliktia voi käsitellä kouluun palaavien lasten kanssa. He tarjoavat aiheesta myös verkkokoulutuksia.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Hyviä lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Kirjat kädessä tässä seisotaan rivissä mutta ketkä ja miksi?
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Sekä israelilainen että palestiinalainen todellisuus ovat molemmat oikeutettuja yhtä aikaa – Edessä on kauhea tie