Tokion alueella asuva suomalainen pappi Atso Eerikäinen on vaimonsa kanssa evakossa Koben kaupungissa. Eerikäiset poistuivat kotoaan Hinon kaupungista jo keskiviikkona aamulla ennen Suomen ulkoministeriön antamaa poistumiskehotusta. Evakkoon lähdettiin aluetta piinanneiden jatkuvien maanjäristysten ja noin 300 kilometrin päässä sijaitsevan Fukushiman ydinvoimalan kriisin vuoksi.
– Keskiviikon vastaisena yönä oli taas 6,2 magnitudin järistys. Se tuntui yhtä kovalta kuin aiempi iso, koska järistyksen keskus oli niin lähellä. Nukkuminen alkoi olla vaikeaa jatkuvien järistysten vuoksi. Myös ruoka alkoi loppua kaupoista. Tokion keskustasta se oli loppunut jo ajat sitten. Eerikäinen sanoo.
Matka Kobeen ei ollut erityisen ruuhkainen.
– Moottoritiellä oli bensapulan vuoksi harvinaisen vähän autoja liikkeellä. Olin itse tankannut heti suuren maanjäristyksen jälkeen. Vastaan tuli useita kolonnia poliisien panssariajoneuvoja, jotka olivat matkalla idän tuhoalueille.
Tunnelma Tokiosta noin 600 kilometrin päässä sijaitsevassa Kobessa on Eerikäisen mukaan rauhallinen. Maa ei järise ja kaupoissa on ruokaa.
– Jos kenellä omaisia on siellä alueella, niillä on huoli, muuten elämä on normaalia. Voi mennä pitkä aika ennen kuin pääsemme palaamaan. Osakasta saa lentoja Suomeen, jos pitää vielä pidemmälle lähteä pakoon. Passit ja kaikki tärkeät paperit ovat mukana. Olemme jo puhuneet asiasta, mutta vaimoni ei omaisiansa kovin hevillä tänne jätä enkä yksinkään haluaisi Suomeen lähteä.
– Tilanne ydinvoimalassa vaikuttaa aika epätoivoiselta. Toivottavasti tuulet käyvät merelle päin. Jos säteilyä pääsee ilmaan enemmän, ongelmaksi tulee alueelta evakkoon lähtevien ihmisten sijoittaminen. Evakkoon lähteviä olisi miljoonia. Suur-Tokiossa asuu 35 miljoonaa ihmistä, vähän enemmän kuin karjalaisia, Eerikäinen sanoo.
Kamppailu Fukushiman luonnonkatastrofissa vaurioituneen ydinvoimalan reaktoreiden jäähdyttämiseksi on yhä käynnissä. Varoaluetta voimalan ympärillä on laajennettu 80 kilometriin. Viime perjantain maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin myötä kuolleeksi ja kadonneiksi ilmoitettujen määrä on kivunnut jo 15 000:een.