Sinisen pantapaidan tilanne sekava

Nuorisotyöntekijöiden virkapaidan eli sinisen pantapaidan käyttöön liittyy sekavia käytäntöjä. Paidan käytöstä ei ainakaan kokonaiskirkon tasolla ole annettu virallista ohjeistusta. Sen käyttö liittyy myös vuosikymmeniä tekeillä olleeseen diakonian viran uudistamiseen.

Diakonaattiuudistus tulossa

Kirkkoneuvos Pekka Huokuna kertoo, että piispat ovat vuosia sitten kehottaneet nuorisotyöntekijöitä pidättäytymään virkapaidan käytöstä kunnes diakonin viran kehitys ratkeaa.

– Pantapaita on kirkon virkaan vihityn työntekijän paita. Nuorisotyöntekijöitä ei vihitä, joten pantapaidan käyttö on ongelmallista. Jos diakonin virka kehittyy niin, että sen piiriin kuuluisi muitakin työntekijäryhmiä, asia ratkeaisi itsekseen, Huokuna selittää.

Hän arvelee, etteivät piispat aikoinaan arvanneet, että asiassa kestäisi näin kauan. Tavoitteena on Huokunan mukaan saada diakonin virkaa koskeva esitys kirkolliskokoukseen ensi toukokuussa. Hän toivoisi, että paidan käytön suhteen voitaisiin odottaa kirkon yhteistä ohjeistusta.

– Halu käyttää paitapantaa kertoo siitä, että on halu identifioitua kirkon työntekijäksi. Tämä on hyvä asia, mutta erilaiset käytännöt aiheuttavat hämmennystä, Pekka Huokuna perustelee.

Porvoossa jo ohjeistus

Porvoon hiippakunnassa nuorisotyönohjaajan virkapaidan käyttöä pohdittiin alkuvuodesta. Piispa Björn Vikströmin nuorisotyönohjaajille lähettämässä kirjeessä todetaan, että paidan käytöstä on hyvä olla yhteinen käytäntö. Hänen mielestään paitaa voivat halutessaan käyttää ne työntekijät, jotka ovat muodollisesti päteviä ja palkattuna seurakunnassa tai kristillisessä järjestössä.

Yhteinen ohje odotettu

Kokkolan suomalaisen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Sirpa Karjalainen kertoo ostaneensa sinisen pantapaidan ensimmäisessä työpaikassaan. Tällöin kirkkoherra oli ohjeistanut nuorisotyönohjaajia arvostamaan työtään paitaa käyttämällä. Seuraavissa työpaikoissa eivät muut paitaa käyttäneet, joten Karjalainenkin lopetti sen käytön.

– Paitaa voisi käyttää esimerkiksi juhlatilanteissa, joihin se toisi lisää arvokkuutta. Sekä sellaisissa tilanteissa, joissa on hyvä erottautua kirkon työntekijänä. Esimerkiksi kouluissa olisi helpompi erottautua virkapaidassa.

Sirpa Karjalainen kaipaisi kirkkoon yhtenäistä linjaa paidan käytöstä. Hän arvelee, että erilaiset diakonin ja nuorisotyönohjaajan viran historialliset vaiheet vaikuttavat nykykäytäntöönkin. Koulutuksen näkökulmasta virat ovat kuitenkin hyvin samanlaiset ja Karjalainen toivookin yhdenvertaista kohtelua työntekijäryhmille.

– Osa nuorisotyönohjaajista ei kaipaa paitaa ja osa haluaisi käyttää joissakin tilanteissa. Ymmärrän hyvin molempia kantoja. Kirkon yhteinen linja asiasta olisi tervetullut.

Helsingin Oulunkylän seurakunnassa on juuri ostettu virkapaidat kaikille nuorisotyönohjaajille. Kirkkoherra Ulla Kosonen kertoo, että virkapaidan käytön periaatteista on keskusteltu sekä diakonien että nuorisotyönohjaajien tiimissä.

– Paidan käyttöä puoltavat tunnistettavuus ja näkyvyys. Haluamme näkyä seurakunnan alueella erilaisissa tilaisuuksissa, joissa tunnusmerkkien käyttö on hyvä. Esimerkiksi kouluissa joissain tilaisuuksissa tai kaupunginosatapahtumissa, Kosonen sanoo.

– Paitahan ei vielä ole virallinen, mutta tuntuu, ettei sen asia etene.

Kirkkaan vai taivaan sininen?

Sacrumin myynti- ja markkinointipäällikkö Susanna Mäntyranta kertoo, että paitaa myydään kokoajan ja jotkut nuorisotyöntekijät haluavat sitä käyttää. Sininen paita on ollut Sacrumin valikoimassa pari vuotta. Mäntyrannan mukaan myös paidan värisävystä ollaan kahta mieltä: toisten mielestä sen on oltava taivaansininen ja toisten mielestä kirkkaan sininen.

Edellinen artikkeliVerkkolehdet etsivät kohdeyleisöjä
Seuraava artikkeliNyt.fi: Richard Dawkins vieraaksi Nightwishin tulevalla levylle