Seurakunta on kouluille mieluisa yhteistyökumppani

Uskonnon näkyvyys koulussa ja yhteiskunnassa ylipäänsä nousi jälleen keskusteluun, kun apulaisoikeuskansleri ja perustuslakivaliokunta ottivat kevään aikana kantaa koulujen uskonnollisiin tilaisuuksiin.

Kouluyhteistyön asiantuntija Tuula Vinko Kirkkohallituksesta arvelee, että linjaukset voivat jossakin määrin vaikuttaa koulujen päivänavauskäytäntöihin. Opetushallituksen vuodelta 2006 oleviin ohjeisiin tehdään nyt tarvittavia tarkennuksia. Tuula Vinkon mukaan yhteiset pelisäännöt hyödyttävät sekä kouluja että seurakuntia.

Koulut suhtautuvat uskonnollisiin tilaisuuksiin eri tavoin.

– Suomi on katsomusten ja tapakulttuurin osalta laaja maa. Se, mikä pääkaupunkiseudulla aiheuttaisi hämmästystä, voi olla luontevaa maakunnissa ja pohjoisessa Suomessa, Vinko sanoo.

Räikeät virhekäytännöt uskonnonharjoittamisessa ovat Vinkon mukaan kuitenkin yksittäistapauksia. Jos tiettyyn toimintatapaan on totuttu, sitä ei aina huomata arvioida uudestaan.

– Tämä on tarkastelun paikka kouluille. Ruokarukous on tästä hyvä esimerkki. Jos se on kaikkien huoltajien mielestä hyvä käytäntö, sen järjestäminen kouluissa on ok. Mutta jos joku kyseenalaistaa sen, on oltava valmius reagoida asiaan.

Kouluihin menevillä seurakuntien työntekijöillä ei ole juurikaan mahdollisuuksia valvoa, noudattavatko koulut Opetushallituksen ohjeita.

– Kouluyhteistyö perustuu tasavertaiseen kumppanuuteen. Pitää voida luottaa siihen, että koulu hoitaa oman osansa.

Vinkon mukaan seurakunta on koulujen keskuudessa suosittu yhteistyökumppani. Opetushallituksen kysely vuodelta 2011 osoittaa, että 96 prosenttia peruskouluista ja 91 prosenttia lukioista tekee yhteistyötä seurakuntien kanssa.

Seurakunnan työntekijöiden käynnit kouluissa ovatkin lisääntyneet vuonna 2013 noin puolella prosenttiyksiköllä edellisvuodesta.

Uskonto voi näkyä kouluissa päivänavausten ja jumalanpalvelusten lisäksi myös koulun juhlissa sekä hyvinvointiin ja kriisivalmiuteen liittyvässä yhteistyössä, jota tehdään kaikkia katsomuksia kunnioittaen. Näkyvyys on suurin uskonnonopetuksessa, joka noudattaa opetussuunnitelmaa eikä saa sisältää uskonnonharjoitusta.

Lue 8.5. ilmestyneestä Kotimaasta laaja juttu koulujen uskonnollisista tilaisuuksista ja seurakuntien kouluyhteistyöstä.

Kuvassa Oulun Karjasillan seurakunnan kappalainen Petri Satomaa, joka vierailee muun muassa oululaisessa Kaakkurin koulussa.

Kuva: Jaani Föhr

Edellinen artikkeliKantola: Vuosi lisännyt osapuolten ymmärrystä Lähetysseuran tilanteesta
Seuraava artikkeliKirkkopäivät ammattilaisille, baarikärpäsille ja kukkahattutädeille