Seurakunnat myöntävät vuokralaisyrityksilleen helpotuksia pandemian aikana

Evankelis-luterilaisissa seurakunnissa ymmärretään yrittäjien ahdinko korona-aikana, osoittaa Kotimaa24:n soittokierros eri puolille maata. Seurakunnille maksettavissa vuokrissa on tultu vastaan tai ne on jopa jätetty kokonaan keräämättä.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymällä on vuokralaisina kymmenkunta niin sanottua kivijalkakauppaa. Niiden joukossa on pitkäaikaisia vuokralaisia, kuten kukkakauppa, joka on ollut seurakunnan vuokralainen liki 60 vuotta.

– Seurakuntayhtymä ei kerää vuokralaisilta vuokraa kolmeen kuukauteen. Näin on kokonaistaloudellisesti parempi molemmille osapuolille, sanoo Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Seppo Kosola.

Kosolan mukaan seurakuntayhtymälle tulee tappiota vajaat 40 000 euroa. Vastaavasti yhtymä on saanut alennusta yksityiseltä sijoittajalta vuokraamistaan tiloista, joten tappio kutistuu neljäsosaan.

– Asuntojen vuokrissa olemme tulleet vastaan niin, että kun vuosittainen kolmen prosentin vuokrankorotus astuu voimaan toukokuussa, niin nyt korotus on vain kaksi prosenttia.

Tapauskohtaisia vuokranalennuksia

Tampereella seurakuntien vuokralaisina on 30–40 pienyritystä. Niiden tilanne koronaepidemian vuoksi vaihtelee.

– Olemme alusta asti seuranneet vuokralaisten tilannetta ja tapauskohtaisesti tulleet vuokrissa vastaan. Enimmillään puhutaan 50 prosentin vuokranalennuksesta neljän kuukauden aikana, sanoo Tampereen seurakuntien kiinteistöpäällikkö Heikki Päätalo.

– Meilläkin on iso vastuu siitä, että yritykset pysyvät pystyssä vielä koronaepidemian mentyäkin.

Päätalo sanoo myös, että seurakunnat seuraavat, mitä tekevät muut vuokranantajat, erityisesti kaupunki.

Myös Helsingin seurakunnissa on seurattu suurten vuokranantajien ratkaisuja.

– Olemme antaneet noin parillekymmenelle yritykselle joko maksuaikaa tai huojennuksia vuokrissa. Nyt puhutaan huhti-toukokuusta, mutta jos tilanne jatkuu, arvioimme sen sitten uudelleen. Lähtökohtana on, että vuokralainen itse ottaa yhteyttä ja käymme hänen kanssaan tilanteen läpi tapauskohtaisesti, sanoo Helsingin seurakuntien kiinteistöjohtaja Kai Heinonen.

Pitkä maksuaika

Oulussa seurakunnilla ei enää ole vuokralla varsinaisia liikehuoneistoja, mutta vuokrassa on tultu vastaan yritystä, joka tuottaa palveluja vammaisille ja vanhuksille. Kuopiossa on parille yritykselle annettu alennusta vuokrissa.

Vaasassa yhteinen kirkkoneuvosto päätti, että seurakuntien vuokralaisina olevat pari yritystä saavat lykkäystä neljän kuukauden vuokriin. Ne pitää maksaa viimeistään vuonna 2022.

Kirkkonummen seurakuntayhtymä omistaa yhdessä Helsingin seurakuntayhtymän kanssa Kirkkonummella kiinteistön, jossa sijaitsee kauppakeskus. Osalle sen yrittäjistä on annettu vuokranalennuksia tai sovittu vuokraan liittyvistä maksujärjestelyistä.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliRuoka-avun hakijamäärä kaksinkertaistui – syitä lomautukset, työttömyys ja lapsiperheiden ahdinko
Seuraava artikkeliKolumni: Pandemiassa esiin kuoriutui kirkko, joka on uskollinen, osaava ja rosoinen