Seitsemän yhdessä asumisen muotoa – valitse omasi

Kaksi toisistaan pitävää ihmistä voi olla ja asua yhdessä eri tavoin ja erilaisin sitoumuksin ja sopimuksin. Yleisesti tunnettuja tapoja on ainakin seitsemän.

1. Avioliitto

Perinteisesti miehen ja naisen solmima liitto, joka muodostaa perheen ja jossa lapsi kasvaa. Ajasta ja kulttuurista riippuen avioliitolla on ollut erilaisia ilmenemismuotoja. Nykyään monissa läntisissä maissa myös samaa sukupuolta oleva pari voi solmia avioliitoon. Tätä kohti ollaan menossa myös Suomessa, jossa kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on toteutumassa näillä näkymin vuonna 2017.

Avioliitto on kirkon ykkösvalinta. Se on myös monen muun valinta, sillä Suomessa solmitaan vuosittain noin 28 000 avioliittoa. Avioliiton suosio alkoi hiipua 1970-luvulla, mutta on silti pysynyt vakaana. 2000-luvun alussa avioliittojen määrä jopa kasvoi, parina viime vuonna se on jälleen vähentynyt. – Lue lisää avioliittotilastoista

2. Rekisteröity parisuhde

Samaa sukupuolta olevien kesken solmittava suhde, jota kirkko ei siunaa, mutta tarjoaa parisuhderukouksen sitä haluaville. Rekisteröity parisuhde sisältää lähes kaikki samat oikeudet ja velvollisuudet kuin avioliitto. Suomessa rekisteröidystä parisuhteesta luovutaan, kun voimaan tulee sukupuolineutraali avioliittolaki.

3. Avoliitto

Alunperin miehen ja naisen yhdessä asumisen muodosta käytetty ilmaus. Avopareja on aikanaan haukuttu susipareiksi ja asumismuotoa on karsastettu varsinkin kirkollisissa piireissä – ja karsastetaan vieläkin, sillä esimerkiksi pappisvihkimystä ei välttämättä saa, jos asuu avoliitossa.

Avoliitto sai oman lain vuonna 2011, ja sitä sovelletaan sukupuolineutraalisti vähintään viisi vuotta yhdessä asuneisiin pareihin. Laissa määrätään muun muassa omaisuuden jakamisesta ero- tai kuolintapauksissa.

4. Yhdessä asuminen

Moderni järjestely, jossa pari asuu yhdessä mutta ei itse käytä asumismuodostaan vanhahtavaksi ja raskaaksi koettua ilmaisua avoliitto. Käytännössä on kyse samasta asiasta kuin avoliitto, vaikka asianomaiset mieltävät sen käsitteellisesti eri asiaksi. Jos pari on asunut yhdessä viisi vuotta, heihin sovelletaan avoliittoa koskevaa lakia esimerkiksi riitatapauksissa.

5. Yhdessä eläminen

Sitoutunut parisuhde, jossa eletään mutta ei asuta säännöllisesti yhdessä. Kummallakin on omat osoitteet ja asunnot. Myös avioliitossa olevat voivat elää yhdessä ja asua eri osoitteissa – näin tapahtuu pakosta esimerkiksi silloin, jos toinen työskentelee vakituisesti ulkomailla.

6 Kevytsuhde

Tutkija Heli Vaarasen kehittelemä termi, joka kuvaa nuorten aikuisten parisuhdetta. Kevytsuhteeseen voi kuulua myös yhdessä asuminen, mutta ei avoliitto. Kevytsuhteen idea on olla yhdessä käytännön syistä ja paremman puutteessa, mutta pitää haku päällä, jos Se Oikea sattuisi kohdalle. Kevytsuhteessa vältetään ääneen lausuttuja sitoumuksia ja syvimpien tuntojen jakamista. – Lue lisää.

7. Virtuaalinen parisuhde

Ihmissuhde, joka tapahtuu verkossa. Pari ilmoittaa olevansa yhdessä statuksessaan, vaikka ei välttämättä ole edes tavannut toisiaan. He asuvat (yhdessä) virtuaalisessa todellisuudessa.

Kuva: Minerva Seppälä

Edellinen artikkeliKirkkoherralle varoitus sukulaisten suosimisesta
Seuraava artikkeliKirkon Ulkomaanavun ebola-työhön merkittävä lisärahoitus