Tänään kansanedustajana aloittanut Seppo Särkiniemi arvioi uskonnon nousevan teemana eduskuntavaaleissa 2011 esiin. Pastorin paikalta virkavapaalle jääneelle Särkiniemelle monikulttuurisuus tarkoittaa sitä, että pidetään omasta vakaumuksesta kiinni, mutta eletään sovussa toinen toisten kanssa.
Espoolainen Seppo Särkiniemi (kesk.) aloitti tänään Uudenmaan vaalipiirin kansanedustajana muihin tehtäviin siirtyneen Matti Vanhasen tilalla. Kappalaisen paikalta virkavapaalle jäänyt Särkiniemi on toiminut kansanedustajana vuosina 2003–2007. Hän on ehdolla 2011 eduskuntavaaleissa.
Särkiniemi uskoo, että uskontoon liittyvät teemat voivat nousta eduskuntavaaleissa esiin, kenties rinnan monikulttuurisuuskeskustelun kanssa. Esimerkiksi uskontojen asema koulussa on keskeinen kysymys.
Särkiniemen mielestä ihmiset ovat hämmentyneitä siitä, mitä uskonnosta saa puhua ja mitä ei. Hänen mukaansa maassa vallitsee nyt keskustelukulttuuri, joka ikään kuin pakottaa ihmiset lähtökohtaan, jonka mukaan kaikilla olisi yksi ja yhteinen uskonto. Uskontojen erot pyritään häivyttämään julkisesta keskustelusta, usein monikulttuurisuuden nimissä.
– Minua pikkaisen pelottaa se, että pohjoismaisessa sekularismissa ei aina osata tehdä kysymystä, mitä uskonto tarkoittaa silloin kun se on ihmiselle aito, hän sanoo.
Särkiniemen mielestä julkiseen keskusteluun tullut yksiuskontoisuuden tai uskontojen harmonian vaade on naivismia ja epärehellisyyttä, ja se voi pahimmillaan johtaa yhteentörmäykseen.
– Kyllä tosiasia on, että islamilaisilla on eri jumala kuin kristinuskossa. Mutta kaikessa arkisessa kanssakäymisessä harjoittelemme sovussa elämistä ja hyvää keskinäistä yhteydenpitoa. Minulla voi olla islamilaisia kavereita ja ystäviä, mutta menemme sunnuntaina eri kirkkoon, Särkiniemi sanoo.
Näettekö, että uskonnolliset vähemmistöt Suomessa jollakin tavalla polkisivat enemmistön oikeuksia?
– Eivät esimerkiksi islamilaiset halua polkea meitä. He haluavat olla omilla ehdoillaan yhteisössä niin kuin he ajattelevat. Siihen heillä pitää olla oikeus ja muilla vähemmistöuskonnoilla kuten kristityilläkin. Tarvitaan oikeanlaista moniarvoisuutta, Särkiniemi painottaa.
Särkiniemen taustayhteisö on vanhoillislestadiolaisuus. Miten suhtaudutte asian mainitsemiseen uutisessa?
– Ei se haittaa, vaikka se sanotaan. Mutta on minut sen takia leimattu joskus niinkin, etteivät kaikki ole sen jälkeen kuunnelleet normaalina kansalaisena, hän vastaa.
Ilmoita asiavirheestä