Oulun piispa Samuel Salmi vetosi synodaalikokouksen tiedotustilaisuudessa voimakkaasti Pudasjärveltä poliisin huostaan otetun 19-vuotiaan angolalaismiehen puolesta, jottei häntä karkotettaisi Suomesta. Salmi pyytää maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia selvittämään asian ja myös poliisin käyttäytymistä.
– Miten tällainen kohtelu on mahdollista Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa? Millaisilla valtuuksilla Suomen poliisiviranomaiset tekevät työtään suomalaisen yhteiskunnan arjessa? piispa hämmästeli ja kuvaili poliisin toimintaa ihmisoikeuden riistoksi.
– Vetoan ministeri Thorsiin, että hän selvittää myös kansalaisille, miten tällainen poliisin käyttäytyminen on mahdollista. Niin Oulussa kuin Pudasjärvellä tavalliset kansalaiset ovat tyrmistyneitä tapauksesta. Tämä on siis kansalaiskysymys, ja siksi siihen täytyy saada vastaus yhteiskunnalta, Salmi jatkoi.
Tiedotustilaisuudessa oli läsnä myös angolalaisen nuoren miehen sielunhoitaja, Siikalatvan kirkkoherra, lääninrovasti Erkki Piri.
Erityisesti piispa Salmi ja kirkkoherra Piri hämmästelevät sitä, että poika oli viety 23. syyskuuta Oulun poliisitalon putkaan kesken yöunien. Häntä pidettiin vangittuna kolme yötä, minkä jälkeen hänet on Pirin mukaan kuljetettu Helsinkiin odottelemaan karkotusta.
”Sielunhoitajana olen ehdottomasti sitä mieltä, että kotimaahan paluu merkitsee pojan elämässä katastrofia”, Pirin tiedotteessa todetaan.
Pirin tiedotteen mukaan angolalaispoika tuli Suomeen pakolaisena pari vuotta sitten ja päätyi Oulun pakolaiskeskuksen kautta Pudasjärven yksikköön. Nuori mies on käynyt Ranuan kristillisen kansanopiston ja aloittanut syksyllä ammattikouluopinnot Pudasjärvellä. Hänelle on yritetty saada koko ajan oleskelulupaa, passia ja papereita.
Poika näki Angolan sisällissodassa, kun hänen vanhempansa tapettiin. Hän itse pääsi pakoon sodan jaloista. Nyt hän pelkää joutuvansa takaisin kotimaahansa, ja siellä väkivallan kohteeksi.
Ilmoita asiavirheestä