Saarijärven kirkkovaltuutettu: ”Seurakuntaliitos mahdollisti nuoriin panostamisen”

Metsäomaisuus ja mahdollinen tuulipuisto turvaavat taloutta Saarijärven seurakunnassa. Kirkkovaltuusto ei enää pelaa saapasjalkapallo-otteluita kaupunginvaltuustoa vastaan, koska pelit johtivat sairauslomiin.

Keski-Suomen maakunnassa sijaitsevan Saarijärven seurakunnan kirkkovaltuutettu sekä kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Timo Jokinen, 54, on pitkän linjan kirkollisvaikuttaja, sillä hän aloitti luottamustehtävät jo vuonna 1994.

– Olen ollut siitä lähtien mukana kirkkovaltuustossa. Kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana minulla on menossa toinen kausi, Jokinen kertoo.

Siviilitöinään Pylkönmäen koulunjohtajana työskentelevän Jokisen sydäntä lähinnä ovat luonnollisesti lapset ja nuoret. Hän iloitsee siitä, että niin Saarijärvellä kuin Kannoskosken, Kivijärven ja Pylkönmäen kappeliseurakunnissakin on voitu heihin.

– Vuoden 2007 seurakuntaliitos mahdollisti lapsi- ja nuorisotyöhön panostamisen kaikissa neljässä seurakunnassa. Ilman seurakuntaliitosta kappeliseurakuntien resurssit olisivat olleet selkeästi niukemmat.

Henkilökunta on Saarijärven seurakunnassa vähentynyt seurakuntaliitoksen jälkeen reilusta neljästäkymmenestä alle kolmeenkymmeneen. Asia on kuitenkin hoidettu pehmeästi.

– Ketään ei ole irtisanottu, eli virkojen vähentäminen on hoidettu muun muassa eläköitymisten kautta. Olen kuitenkin erittäin iloinen, että meillä on edelleen esimerkiksi kirkkoherra, kaksi kappalaista sekä seurakuntapastori, Jokinen sanoo.

Hän iloitsee siitä, että kymmenen vuotta toiminut Saarijärven nykyinen seurakunta on yhdistynyt koko ajan enemmän.

– Seurakuntaliitoksen alussa oli luonnollisesti hankalampaa. Nyt alamme kuitenkin olla yksi seurakunta, joka on kaikille yhteinen.

Luottamushenkilöiden siviiliasiantuntemus käyttöön

Luottamushenkilön tärkeimmäksi ominaisuudeksi Jokinen nostaa kyvyn nähdä suuria kokonaisuuksia.

– Pitää osata nähdä päätöksen läpi, eli mihin se johtaa ja miten se vaikuttaa. Asioita on kyettävä ajattelemaan pitkällä jänteellä. Tämän taidon lisäksi luottamushenkilöltä vaaditaan toki myös aitoa innostusta ja vastuuntuntoa.

Kokenut kirkollisvaikuttaja painottaa, ettei luottamushenkilön tarvitse olla erikoistietäjä kaikilla aloilla.

– Meidänkin päättäjissämme on esimerkiksi metsäalan ja kiinteistöjen asiantuntijoita. Tällöin muut voivat keskittyä enemmän toisenlaisiin asioihin, Jokinen sanoo.

Politiikka ei ole Jokisen mukaan ongelma Saarijärven seurakunnan päätöksenteossa.

– Meillä ei vaaleissakaan ole käytössä poliittisia listoja, mikä on hyvä asia.

Leirikeskuksen kohtalo puhuttaa

Saarijärven seurakunnassa pohditaan tälläkin valtuustokaudella useiden kiinteistöjen kohtaloa. Erityisen puhuttava on Mellikan leirikeskus. Sen kohtalo sai aikalisän, kun siitä tuli osa Saarijärven vastaanottokeskusta.

– Tämä taas toi seurakunnalle vuokratuloja. Nyt leirikeskuksen kohtalo on auki. Kyseessä on monille tärkeä paikka, joka sijaitsee kauniissa maisemissa. Aika näyttää mitä teemme sen kanssa, Jokinen sanoo.

Vaikka jotkut päätökset ovat hankalia, nostaa Jokinen esille yhden erityisen mieluisan.

– Teimme 1990-luvun lopussa päätöksen pitää Herättäjäjuhlat vuonna 2005 Saarijärvellä. Se oli oikea ratkaisu, kaikki sujui mainiosti.

Saarijärven seurakunnassa joudutaan monien muiden seurakuntien tapaan laskemaan euroja tarkasti. Tärkeä tulonlähde on metsä.

– Sitä on meillä onneksi paljon. Viime aikoina on keskusteluissa ollut myös tuulipuiston rakentaminen ainakin osittain seurakunnan maille. Tämä seurakunnan tuloihinkin vaikuttava asia näyttää kuitenkin olevan vastatuulessa kaupungin päätöksenteossa.

Pesäpallomies vaikuttaa myös Herättäjä-Yhdistyksessä

Jokinen vaikuttaa seurakunnan luottamustoimien lisäksi monessa muussakin. Hän on Herättäjäyhdistyksen Saarijärven paikallisosaston puheenjohtaja ja toimii kutsuttuna Jyväskylän kristillisen opiston säätiön valtuuskunnassa. Lähellä miehen sydäntä on myös pesäpallo.

– Olen Saarijärven Pullistuksen pesäpallojaoston puheenjohtaja. Lisäksi vedän pesistytöille harjoituksia. Pesäpallokipinä syttyi minussa jo nuorena poikana Reisjärvellä. Tuolloin myös seurakunta tuli minulle läheiseksi partion kautta.

Jokisen kasvot kääntyvät lisähymyyn hänen muistellessaan miksi kirkkovaltuusto ei enää pelaa saapasjalkapallo-otteluita kaupunginvaltuustoa vastaan.

– Viimeinen ottelu oli parikymmentä vuotta sitten. Peli oli akillesjänteille ja pohkeille sen verran rankka, että otatus tiesi useita sairauslomia. Silloin päätimme unohtaa vastaavat ottelut.

Tämän kauden miesten Superpesiksestä Jokisella on vankka arvio.

– Vimpeli ja Sotkamo ovat jälleen finaalissa, muista ei ole heille vieläkään vastusta.

Saarijärvelle saapuvia Jokinen kehottaa tutustumaan vaikkapa Pyhä-Häkin kansallispuistoon tai Julmiin lampiin.

– Ne ovat todella kauniita kohteita. Näkemisen arvoisia ovat toki myös kirkkomme sekä perinteikäs urheilukenttä.

Kuva: Timo Jokisen kotialbumi

Edellinen artikkeliKirkkopäivillä ja Lähetysjuhlilla Turussa 16 000 kävijää – tavoite ylittyi
Seuraava artikkeliHäämusiikkikonsertti Kotkan kirkossa oli suurten tunteiden tilaisuus