Ruotsin ”Luther-säätiössä” harkitaan rekisteröitymistä

Läheisessä yhteistyössä suomalaisen Luther-säätiön perillisen Lähetyshiippakunnan kanssa toimiva Missionsprovinsen pohtii Ruotsissa rekisteröitymistä uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Asiasta uutisoi Kyrkans Tidning.

Artikkelin mukaan osa Missionsprovinsenissa kannattaa rekisteröitymistä ja osa ei. On mahdollista, että asia nousisi esille ensi syksynä Missionsprovinsenin kokoontumisessa, provinssikonventissa (provinskonvent). Varsinaista päätöstä tuskin tuolloin tehtäisiin.

Rekisteröitymisen harkitsemisen on nostanut esille Missionsprovinsenin piispa Roland Gustafsson blogissaan. Rekisteröitymistä puoltaisi uutisessa haastatellun pääsihteerin Bengt Birgerssonin mukaan muun muassa tietyt Ruotsin luterilaisessa kirkossa tapahtuneet muutokset, Etiopian Mekane-Yesus kirkon päätös katkaista suhteet Ruotsin kirkkoon sekä myös se, että Suomeen on perustettu oma Lähetyshiippakunta.

Syksyllä Missionsprovinsenissa aiotaan pohtia myös ruotsalaisten, suomalaisten ja norjalaisten yhteistyötä. Provinssikonventtiin on tehty ehdotus yhteisen kirkolliskokouksen (missionssynod) perustamisesta.

– Katsotaan miten käy. Tärkein tehtävämme on rakentaa uusia seurakuntia, joissa Jumalan sana ja sakramentit ovat keskiössä. On jännittävää katsoa, miten Suomessa (Lähetyshiippakunnan) seurakunnat kasvavat vahvasti, Birgersson sanoo Kyrkans Tidningille.

Vastaperustettu rovasti Risto Soramiehen piispana kaitsema Lähetyshiippakunta on Luther-säätiön perillinen, suomalainen itsenäinen kirkollinen rakenne, jolla on yhä läheinen yhteys Missionsprovinseniin Ruotsissa.

Ennen itsenäistymistään Lähetyshiippakunnaksi suomalainen Luther-säätiö toimi osana Ruotsin ja Suomen lähetyshiippakuntaa (Missionsprovinsen i Sverige och Finland).

Suomessa luterilaisen kirkon piispojen suusta on kuultu toivomuksia, että Luther-säätiö eli nykyinen Lähetyshiippakunta rekisteröityisi omaksi uskonnolliseksi yhdyskunnakseen.

Lue Kyrkans Tidningin uutinen täältä

Lue myös: Rekisteröityykö Lähetyshiippakunta uskonnolliseksi yhdyskunnaksi?

Edellinen artikkeliKirkkoherra valitti yksityshenkilönä lähetysmäärärahoista
Seuraava artikkeliSyöpäpotilaiden psykososiaalinen tuki satunnaista