Raumalla seurakunta ja päiväkodit ovat löytäneet toisensa pienten lasten tunne- ja uskontokasvatuksessa. Työmuodon nimi on Helmi-ryhmä.
Työvälineenä uudenlaisessa yhteistyössä on seurakunnille tuttu, ruotsalaisen piispan Martin Lönnebon kehittelemä rukoushelminauha. Sen avulla voi kertoa lapsille vaikkapa päivähoidon tämän päivän isosta haasteesta, kiusaamisesta.
– Päiväkotien ovet ovat auki, ja meidät on otettu hienosti vastaan, iloitsee Rauman seurakunnan lapsityönohjaaja Tiina Kaukonen.
Kaukonen kehitteli Helmi-ryhmän toimintaa lasten sururyhmissä saamiensa kokemusten pohjalta.
– Jos aikuisen on vaikea tunnistaa omia tunteitaan ja siitä johtuvaa käyttäytymistä, eikö asia ole lapsilla ihan sama?
Seurakunta on päätynyt tarjoamaan päiväkodeissa tunnekasvatusta. Se on myös kouluttanut myös 40 lastentarhanopettajaa ja muuta päiväkodin henkilöstöä vetämään Helmi-ryhmiä.
– Uskonnolliset kysymykset nousevat lapsilla omia aikojaan. Kun päiväkodin henkilökunta on saanut seurakunnalta opetusta, heillä on jo sanoja, joita käyttää, kun lapsi kysyy vaikkapa kuolemasta, synnistä tai iankaikkisesta elämästä, Kaukonen sanoo.
Toiminta on jatkunut Raumalla kolme vuotta.
Viisivuotiaat sopivat Tiina Kaukosen mielestä ryhmään hyvin, sillä heillä on jo kielellistä kykyä ilmaista asioita. Viisivuotias ei ole enää perheen vauva, ja se voi tuoda mukanaan omanlaista kipua ja kiukkua. Kyse on minimurrosiästä, jossa tunnekasvatus auttaa lasta ymmärtämään itseään.
– Silloin on hyvä käydä keskustelua empaattisuudesta ja toisen ihmisen kunnioituksesta, Kaukonen sanoo.
Lue
Kotimaan Pron jutusta, mitä Helmi-ryhmän kokoontumisissa käytännössä tapahtuu.
Kuva: Anne Hievanen.
Kaverukset Daniel ja Antony saivat omat rukoushelminauhansa valmiiksi.
Lue myös
Rukoushelmet ovat tekijänoikeudella suojattuja
Ilmoita asiavirheestä