Riparien ryhmäkoot pysynevät ennallaan talouspaineista huolimatta

Huonon taloustilanteen aiheuttamat säästöpaineet nostavat usein koulujen luokkakoon keskusteluun. Taloustilanne heijastuu myös rippikouluihin paineena nostattaa ripariryhmien kokoa.

Rippikoulusuunnitelmassa on määritelty ryhmän kooksi 25 nuorta ja yksi työntekijä jokaista alkavaa kymmentä kohti. Usein leireillä on mukana kolme aikuista. Rippikoulusta vastaava asiantuntija Jarmo Kokkonen kirkkohallituksesta kertoo, että vaikka paineita ryhmäkokojen kasvattamiseen on, työntekijät tiedostavat riskit hyvin.

– Jos nuoria on lähemmäs 30 ja mukana on tarvitseva nuori, työntekijöiden panos menee häneen ja se on pois koko ryhmältä, Kokkonen sanoo.

Kokkonen arvioi rippikoulujen ryhmäkoon nousevan keskusteluun lähivuosina, mutta ei usko nuorten enimmäismäärän kasvavan.

– Ryhmäkoko vaihtelee suhteessa ikäluokkien kokoon. Muutaman vuoden päästä ikäluokan keskikoko pienenee. Kun 2000-luvun vauvabuumi alkaa näkyä, alkavat ikäluokatkin taas kasvaa, mutta rippikoulun osallistumisprosentti 2020-luvulla jää nähtäväksi, Kokkonen arvioi.

Rippileirien henkilömäärään vaikuttaa myös isosten määrä, joka on viime vuosina kasvanut. Monissa seurakunnissa halutaan taata jokaiselle koulutuksen käyneelle isoselle paikka myös leirillä. Isoset mukaan laskettuna nuorten määrä leireillä lähentelee jo neljää kymmentä.

– Tietysti isoset auttavat pitämään kokonaisuutta kasassa, mutta aikuisen näkökulmasta hekin ovat leirillä kasvamassa ja aina työntekijän vastuulla. Isosia ohjaamassa on tyypillisesti parikymppinen isosten isonen, joten aikuistenkin määrä leirillä kasvaa.

Jarmo Kokkosen mukaan isosten maksimilukumäärää leirillä ei ole määritelty.

Edellinen artikkeliEvankelioimisen konferenssi ei vedä väkeä – syynä muun muassa seurakuntien koulutuskielto
Seuraava artikkeliIkätoverit ja perheet vaikuttavat suomenruotsalaisten nuorten uskonnollisiin asenteisiin