Riihimäen seurakunta toteuttaa ensi sunnuntaista lähtien ehtoolliseen liittyvän kokeilun. Alkuperäisen suunnitelman mukaan vapaaehtoiset ehtoolliskuriirit olisivat vieneet messusta ehtoollisen kotiin sitä etukäteen pyytäneille. Vapaaehtoiset kuriirit oli tarkoitus koota seurakunnan virallisista ehtoollisavustajista.
Kokeilua muutetaan kuitenkin Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo otettua yhteyttä seurakuntaan. Hän oli lukenut asiasta Hämeen Sanomista.
– Kotiinsa sidotuille ehtoollisen vieminen kirkosta on antiikista asti periytynyt tapa, jota varten on meillä jumalanpalveluksen oppaassa Palvelkaa Herraa iloiten (2009) annettu ohjeet. Ohjeiden mukaan diakonian virkaan vihitty voi messusta viedä pyhitetyn ehtoollisen, mieluiten välittömästi jumalanpalveluksen jälkeen.
– Monissa seurakunnissa onkin sen jälkeen tätä tapaa alettu noudattaa, ja moni diakonian viranhaltija kokee sen täydentävän omaa työtänsä ja antavan siihen hengellistä syvyyttä. Noissa kodeissa voi syntyä myös uusia diakoniatyön kannalta tärkeitä sielunhoidollisia kohtaamisia, Repo sanoo.
Hänen mukaansa Riihimäellä on kiitoksen arvoisella tavalla haluttu kiinnittää huomiota heihin, jotka haluaisivat osallistua ehtoolliselle, mutta eivät pääse kirkkoon.
– On hyvä, että heitä voidaan palvella ja viedä kirkosta messun jälkeen ehtoollinen ilman, että pyydetään pappi paikalle toimittamaan koko sakramentti. Korona-aika toi tämän uudella tavalla esiin, kun kirkkoon ei saanut tulla, mutta jumalanpalveluksia alettiin striimata.
– En pidä kuitenkaan hyvänä luoda tälle sellaista rinnakkaista uutta mallia, jossa vapaaehtoiset seurakuntalaiset toimivat ehtoolliskuriireina. Siinä tapahtuu niin, että kirkkoon luodaan huomaamatta uusi liturginen käytäntö, maallikkojohtoinen jälkiehtoollinen. On parempi pysytellä siinä diakonian virkaan kiinnitetyssä käytännössä, joka on hiljalleen saatu meillä elpymään, Matti Repo sanoo.
RIIHIMÄEN SEURAKUNNAN aikuistyöstä vastaava seurakuntapastori Juha Itäleino kertoo idean taustalla olevasta kahdesta asiasta.
– Seurakuntaan tulee aina välillä pyyntöjä saada ehtoollinen kotiin, ja papit toteuttavat näitä pyyntöjä. Lisäksi striimiä seuraa messun aikana usein 40:kin henkilöä, myöhemmin useampikin. Tällä kokeilulla saamme ehtoollisen yhdistettyä striimaukseen.
– Henkilö joka ei syystä tai toisesta pääse mukaan kirkkoon, mutta osallistuu messuun etänä, saa osallistua messun yhteiselle aterialle, mutta kotonaan, Itäleino sanoo.
Hänen mukaansa nyt näyttää siltä, että kokeilu voidaan aloittaa ensi pyhänä, sillä Riihimäellä vapaaehtoisen joukosta löytyy diakonian virkaan vihittyjä ja pappeja.
Ehtoollinen on tarkoitettu messuun etäosallistuneille liikuntarajoitteisille henkilöille tai heille, jotka eivät muusta syystä pääse tulemaan messuun paikan päälle. Ehtoollista kotiinsa pyytävän pitää ilmoittautua ennakkoon puhelimitse tai verkossa Riihimäen kotisivuilla sitä varten olevalla lomakkeella.
– Kokeiluumme vaikuttaa myös korona-aikana seurakunnassa voimistunut kekseliäisyys löytää uusia toimintamalleja, Itäleino sanoo.
Koronatartunnat näyttävät viime viikkoina taas lisääntyneen. Ehtoollista kodeissa jakavat ehtoolliskuriirit käyttävät maskeja mikäli ehtoollista nauttiva niin toivoo.
* * *
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä