Reformaation merkkivuonna on tullut mielenkiintoisia Luther-kirjoja painosta

Reformaation merkkivuosi on lähtenyt rytinällä liikkeelle. Se näkyy myös siinä, miten kirjoittajat, tutkijat ja kustantajat muistavat aihetta. Uusia Luther-kirjoja on tullut painosta.

Tämä on hyvä, sillä Martti Luther, hänen reformaattorikollegansa, koko uskonpuhdistus ovat usein valikoidusti muistettuja asioita.

Otetaan vaikka amerikkalaisen James Restonin kirja Lutherin linnake – uskonpuhdistus uhan alla. Kirjan lähestymistapa on kieltämättä harvinainen: se tarkastelee Lutherin elämän sitä vaihetta, jolloin hän Wormsin valtiopäivien jälkeen vietti vuosina 1521–1522 kahdeksan kuukautta tuntemattomana Yrjö-ritarina turvasäilössä Wartburgin linnassa.

Yleisesti tiedetään, että Luther käytti aikansa hyvin: hän käänsi Wartburgissa Uuden testamentin saksaksi. Mutta Restonin kirjassa kerrotaan paljon muutakin: siitä, mitä Wormsissa ja varsinkin Wartburgin yksinäisyyden aikana tapahtui, sekä Euroopassa, reformaatiossa – että Lutherin pään sisällä. Tässä Reston nojautuu sekä Lutherin kirjalliseen perintöön että vähän psykologiaankin.

Wartburtgin aika oli Lutherille kovaa aikaa. Ulkopuolella vain harvat tiesivät, missä lainsuojaton piileskeli. Moni uskoi hänen kuolleen.

***

Kirja kertoo myös elävästi ja inhimillisesti niistä monista vaikeuksista, joita Luther-kohtasi palattuaan lopulta Wittenbergiin, jonka spiritualistit olivat saattaneet kaaokseen. Ylipäätään kirjan sivuilla seikkailee, puhuu ja kirjoittaa kaikilla tunteilla varustettu, hyvin inhimillinen uskonpuhdistaja.

James Reston ei ole tutkija, mutta kirjailijana ja journalistina hän on kirjoittanut useita popularisoituja esityksiä eri historiallisista henkilöistä ja tapahtumista. Tämä Lutherin vaiheiden yhden käännekohdan mielenkiintoinen ja monin tavoin onnistunut kuvaus sopii hyvin kertauskirjaksi, ja merkkivuoden teologisten opusten kumppaniksi.

***

Martti Luther ei puhunut omenapuun istuttamisesta. Hän ei vaatinut kirkon jatkuvaa uudistamista, eikä häntä voi pitää syyllisenä Saksan talonpoikaissodan verenvuodatukseen. Hän ei myöskään opettanut, että kaikki kastetut pääsevät taivaaseen tai että lakia ei pitäisi saarnata.

Näitä ja monia muita Lutheriin, hänen puheisiinsa ja teologiaansa sekä luterilaisuuteen liittyviä, sitkeästi eläneitä harhaluuloja ja vääristelyjä oikoo Timo Junkkaala uudessa kirjassaan Oikein väärin ymmärretty Luther.

Kirjoittaja on jakanut kirjan sisällön neljään pääosaan. Ne esittelevät lyhyesti, aina muutamalla sivulla, ensinnäkin tavallisimmat väärinkäsitykset. Oman osionsa saavat Lutherin elämäkertaan liittyvät virheelliset väitteet. Junkkaala korjaa omissa luvuissaan myös Pyhää Henkeä ja armonvälineitä koskevia että muita virheellisiä väittämiä.

***

Jotkut kirjan väitteistä ovat sellaisia, että niiden oikeellisuudesta tai vääryydestä voidaan ainakin keskustella. Mutta yleisesti ottaen kirjoittaja on kiinnittänyt huomionsa oikeisiin, olennaisiin asioihin.

Tämän kirjan lukemalla jokainen onnistuu korjaamaan virheellisiä käsityksiään, tai ainakin saamaan uutta reformatorista ajateltavaa.

• James Reston, Jr: Lutherin linnake – uskonpuhdistus uhan alla. Scanria 2016. 237 s.

• Timo Junkkaala: Oikein väärin ymmärretty Luther. Perussanoma 2017. 256 s.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliKäräjäoikeudelta ehdollinen vankeustuomio maallikkosaarnaaja Jalovaaralle rahankeräysrikoksesta
Seuraava artikkeliOikeus hylkäsi syytteet Raudaskylän polttopulloiskusta – sen mukaan teko oli ”kelvoton yritys”