Räsänen asettaa kirkon demokraattisuuden kyseenalaiseksi

Rsanen_Paivi205Päivi Räsänen puuttuu Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan poikkeuksellisen voimakkaasti kirkon toimintaan. Hän vetoaa hallinto- ja jopa perustuslakiin kysyen, syrjiikö kirkko omia jäseniään. Kirjoituksen taustalla on muutamien seurakuntien päätös jättää tietyt lähetysjärjestöt ilman talousarviomäärärahaa.

Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymät ovat jättäneet tai vähentäneet viime vuosina tiettyjen lähetysjärjestöjen tukemista järjestöjen virkakäsityksen tai rekisteröityihin parisuhteisiin suhtautumisen perusteella. Tämä on tehty siksi, että seurakuntien päätöksentekoelimet ovat nähneet järjestöjen kannoissa syrjivyyttä.

”Hallintolain mukaan päätöksenteko ei saa perustua epäasiallisiin tai hallintotoiminnalle muuten vieraisiin perusteisiin. Päätöksenteon tulisi tapahtua myös ennalta määrättyjen, yleisesti hyväksyttävien ja tasapuolisesti sovellettavien perusteiden mukaan”, Räsänen kirjoittaa.

Tätä ennen hän on kirjoituksessaan todennut, että seurakunnilla on vapaus harkita, mitä järjestöjä he tukevat ja että aiemmin kaikki seitsemän järjestöä olivat samalla viivalla, ja määrärahan myöntämiseen oli selkeä ohje.

Räsäsen mielestä tällä hetkellä on kuitenkin kyseenalaista, voidaanko seurakunnan avustustoimintansa ehdoksi asettamia perusteita pitää asiallisina ja tasapuolisina. ”Kirkon virallisten lähetysjärjestöjen opin arviointi ei ole paikallisseurakuntien tehtävä”, hän kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Räsänen esittää kantansa sisäasiainministerinä (kd) ja kirkollisista asioista vastaavana ministerinä. Valtiovallan edustajan puuttumista näin voimakkaasti kirkon päätöksentekoon voidaan pitää poikkeuksellisen vahvana ja harvinaisena kannanottona. Sisäministerinä hän myös asettaa kirkon toiminnan demokraattisuuden kyseenalaiseksi kysymällä: ”Onko kirkko omassa toiminnassaan demokraattinen? Noudattaako kirkko hyvän hallinnon periaatteita, huolehtiiko se riittävästi omantunnonvapaudesta ja huolehtiiko se, ettei niitä syrjitä, jotka toimivat kirkon opin ja tunnustuksen mukaan?”

Lopuksi sisäasiainministeri vetoaa perustuslakiin todeten sen edellyttävän julkiselta vallalta perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista. ”Tätä voidaan odottaa myös kirkon sisäiseltä hallinnolta.”

Räsänen sivusi teemaa jo kirkoliskokouksessa: Räsänen: En puuttunut kirkon päätöksentekoon

Heikka: Räsäsen puhe oli yksityinen mielipide

Edellinen artikkeliJoosef ja Maria chattailevat – joulukertomuksia somessa
Seuraava artikkeliSS: Ups! – Sakari Häkkinen tuplasti ehdolla Radio Dein puffissa