Professori Jaakko Frösén pitää jordanialaisen paimenen löytämiä varhaiskristillisiksi väitettyjä kirjoja todennäköisinä väärennöksinä. Löydön aiheuttamasta palautuskiistasta uutisoi alkuviikosta Britannian yleisradioyhtiö
BBC. Suomessa asiasta on kertonut muun muassa Ilta-Sanomat.
– Se on höpöhöpöä, en tiedä miksi BBC on siihen sortunut. Jutussa on niin paljon ristiriitoja, että se ei voi olla totta. Todennäköisesti kyseessä on väärennös, Frösén sanoo.
Hänen mukaansa uutisessa väitetään yhtäällä, että levyt on löydetty pari vuotta sitten ja toisaalla mainitaan suku, jonka omistuksessa ne olisivat olleet jo sadan vuoden ajan.
Muinaislöydöksi väitetyt kirjat on kirjoitettu lyijylevyille. Helsingin yliopistossa kreikkalaisen filologian professorina toimivan Frösénin mukaan sekin vähentää löydön uskottavuutta.
– Emme tunne tuolta ajalta yhtään lyijylle tehtyä kirjaa. Yleensä lyijyä on käytetty vain kiroustauluissa, jotka on ruuvattu kiinni lyijylevyillä. Löydöstä julkaistuissa kuvissa on myös hyvin vähän kirjoitusta, eikä niistä pysty lukemaan mitään järkevää. Tätä on selitetty salakirjoitusteorialla, joka ei tunnu vakuuttavalta.
– Koko jutussa on vain yksi kansainvälisesti tunnettu tutkija enkä tiedä miten hän on sinne joutunut. Tällaista on tapahtunut aiemminkin, ja näitä väärennöksiä tulee nimenomaan Israelista, henkilöiltä, jotka haluavat rahaa. Näitäkin on tarjottu myytäviksi kovalla hinnalla, Frösén sanoo.
Löytöön liittyvistä ristiriidoista voi lukea lisää muun muassa täältä.
Ilmoita asiavirheestä