Pride-osallistujille tarjotaan viime hetken messujärjestelyjä

Pride_marssi205

Oulun kirkkoherrat ovat yhdessä todenneet, ettei kaupungissa järjestetä Sateenkaarimessuja. Karjasillan seurakuntaneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Juhani Lavanko puolustaa linjausta omalta puoleltaan sillä, ettei hän hyväksy myöskään herätysliikkeiden erillismessuja.

– On seurakuntalaisille kasvun paikka, jos ilmenee tarvetta mihinkään erillismessuun.  Jos meillä on ongelmia kohdata seksuaalivähemmistöjä arjessa, toivoisin, että ainakin jumalanpalveluksessa mahduttaisiin samojen seinien sisälle samaan aikaan, Lavanko sanoo.

Vaikka Sateenkarimessu ei toteudu, aloitteeseen Karjasillan seurakuntaneuvostossa osallistunut Tuula Okkonen pitää Pride-väelle tarjottua mahdollisuutta kädenojennuksena.

– Koemme, että mahdollisuus osallistua messun suunnitteluun ja toteutukseen on puoli voittoa ja toivoisimme, että Pride-väestä löytyisi halukkuutta sen järjestämiseen. Kysymys on hyvin tärkeästä tasa-arvoasiasta. Kirkon pitäisi olla valmis toivottamaan tervetulleeksi ihmiset, jotka eivät ole varmoja voivatko he tulla mukaan seurakunnan toimintaan, Okkonen sanoo.

Sateenkaarimessuja koskevan kiellon vuoksi North Pride -tapahtuma järjesti vuonna 2010 erillisen hartauden. Samanlaista on kaavailtu myös tälle vuodelle, osittain sen vuoksi, ettei tieto seurakuntaneuvoston aloitteesta tavoittanut aiemmin tapahtuman järjestäjiä. Oulun Setan hengellistä ryhmää vetävä Liisa Alanampa ei ole varma ehditäänkö messun järjestelyihin enää osallistua.

Myös Karjasillan kappalainen, Satu Saarinen yllättyi neuvoston aloitteesta. Hän on ollut mukana järjestämässä North Priden tämän vuoden ulkoilmahartautta Oulun Pikisaareen. Hartauden järjestelyt on Saarisen mukaan aloitettu jo helmikuussa, ja jo silloin oli esillä mahdollisuus osallistua paikallisseurakunnan messun järjestelyihin. Aikataulusyistä päädyttiin kuitenkin klo 12 järjestettävään hartauteen. Saarinen ei pidä messun suunnitteluun osallistumista erityisenä läpimurtona.

– Järjestimme viime syksynä messun Oulun Setan kanssa maailman seksuaaliterveyden päivään liittyen. He olivat silloinkin mukana messun suunnittelussa ja toteutuksessa, Saarinen sanoo.

Liisa Alanampa suhtautuu seurakuntaneuvoston tarjoukseen kahtalaisesti.

– Päätös on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta messujärjestelyihin osallistuminen olisi mieluisa yhteistyön muoto, toisaalta sateenkaarimessut esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella ovat olleet yleisiä jo kauan. Miksei sellaista voi järjestää täälläkin? Satu Saarisen kanssa on tehty yhteistyötä jo monen kuukauden ajan emmekä halua heittää sitä hukkaan. Olemme erittäin halukkaita järjestämään tulevaisuudessa messuja yhteistyössä, Alanampa sanoo.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen North Pride –tapahtuma järjestetään Oulussa 19.-22. heinäkuuta.

Kuva Helsinki Pride 2011-tapahtumasta

Edellinen artikkeliJalkapallopettymys tie sovintoon
Seuraava artikkeliKeskustelu Diakin irtisanomisista jatkuu