Porvoon sopimuksen porsaanreikä – luterilaisilla väylä katolisiksi papeiksi?

PersonalOrdinariateBenedictus XVI julkaisema Anglicanorum Coetibus -asiakirja.

Porvoon sopimuksen puitteissa luterilainen pappi voi toimia anglikaanisen kirkon virassa. Miespuolinen anglikaanipappi voi puolestaan siirtyä katolisen kirkkoon paavi Benedictus XVI luoman hallinnollisen rakenteen avulla. Personaaliordinariaatiksi kutsutussa järjestelyssä entiset anglikaanit voivat säilyttää liturgisen identiteettinsä ja pysyä naimisissa mikäli he ovat solmineet avioliiton ennen siirtymistään katoliseen kirkkoon.

Porvoon sopimuksen kautta anglikaaneille räätälöity rakenne saattaisi koskea myös luterilaisia, arvioi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ulkoasianosaston teologisten asian sihteeri Tomi Karttunen.

– Arvelen, että se olisi mahdollista, jos tällainen luterilainen pappi siirtyy tällöin ikään kuin anglikaanisena pappina ja sitä perinnettä katoliseen kirkkoon mukanaan tuoden eikä luterilaisesta roolistaan käsin. Luterilaisia vartenhan ei ole erikseen luotu tällaista ordinariaattia, vaikka sitä on pidetty harkittavana vaihtoehtona, jos luterilaiset tällaista esittäisivät, Karttunen sanoo.

Katolisesta kirkosta luterilaisten omaa ordinariaattia ovat väläytelleet julkisuudessa muun muassa kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston kardinaali Kurt Koch sekä uskonopin kongregaation johtaja, kardinaali Gerhard Müller.

Katoliseen kirkkoon on personaaliordinariaattien kautta siirtynyt naispappeudesta ja seksuaalietiikasta konservatiivisemmin ajattelevia anglikaaneja.

Kotimaa24 on kysynyt asiaa myös Englannissa sijaitsevasta personaaliordinariaatista saamatta vastausta.

(Kuva: Our Lady of Walsinghamin personaaliordinariaatin tunnus)

Lue myös:

Kardinaali Koch avaa jälleen syliään luterilaisille

Porvoon sopimuksen mukaan

Me Englannin kirkko, Viron evankelis-luterilainen kirkko, Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Islannin evankelis-luterilainen kirkko, Irlannin kirkko, Latvian evankelis-luterilainen kirkko, Liettuan evankelis-luterilainen kirkko, Norjan kirkko, Skotlannin episkopaalinen kirkko, Ruotsin kirkko sekä Walesin kirkko tunnustamme ja lupaamme seuraavaa:

me tunnustamme, että toinen toistemme ordinoidut virat ovat Jumalan lahjoja ja hänen armonsa työvälineitä ja että niillä on ei vain Hengen sisäinen kutsumus vaan myös Kristuksen valtuutus tehtäväänsä hänen ruumiinsa eli kirkon kautta;

Me sitoudumme:

toivottamaan henkilön, joka on vihitty piispallisesti piispan, papin tai diakonin virkaan jossakin meidän kirkoistamme, tervetulleeksi, kutsusta ja kaikkien niiden säädösten mukaan, jotka kunakin aikana ovat voimassa, palvelemaan vastaanottavan kirkon samassa virassa ilman uudelleenvihkimistä.

Ks. myös Anglicanorum Coetibus Vatikaanin sivuilta.

Edellinen artikkeliParikanniemisäätiön lehti uudistui
Seuraava artikkeliKMN huolissaan Korean niemimaasta