Piispa Peuran mukaan kahdeksas käsky on erityisen ajankohtainen sosiaalisessa mediassa

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous on kokoontunut istuntokautensa ensimmäiseen istuntoon Turkuun. Avajaismessussa Turun tuomiokirkossa saarnasi Lapuan piispa Simo Peura.

Hän pohti saarnassaan evankeliumin pohjalta Puolustajan, Pyhän Hengen, tehtävää tämän päivän maailmassa. Peura muistutti, että myös jokaisen kristityn tehtävänä on puolustaa toista ihmistä, suojella, tukea ja auttaa lähimmäistään.

Yhden esimerkin toisten puolustamisesta antaa piispan mukaan kahdeksas käsky: Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.

”Se kiinnittää huomion siihen, mitä ja miten puhumme lähimmäisistä. Käsky on entistä ajankohtaisempi sosiaalisen median todellisuudessa. Siellä on helppo puhua pahaa toisesta ja riistää häneltä hänen maineensa ja kunniansa. Maineensa menettänyttä ei saa jättää yksin ja sulkea yhteisön ulkopuolelle. Häntä on puolustettava.”

Piispan mukaan kahdeksas käsky haastaa myös kirkolliskokouksen. Käsky vaatii kaikkia edustajia pysymään totuudessa ja toimimaan oikeudenmukaisesti toisia kohtaan.

”Olemmeko valmiit tähän: tarvittaessa puolustamaan häntäkin, joka jossain asiassa on kanssani vastakkaista mieltä? Kunpa tulevan viikon aikana osaisimme puhua viisaasti mutta ei ylimielisesti, lujasti ja kuitenkin lempeästi, totuuden mukaisesti ja silti kuunnellen, toista kunnioittaen mutta ilman mielistelyä.”

Piispa Peura totesi, että suomalaisilla on paljon oppimista siinä, kuinka kohtaamme vieraat tulijat tai kuinka hyväksymme kaikki täysivaltaisiksi kansalaisiksi.

”On käsittämätöntä, että suomalainen saattaa syljeksiä kadulla tummaihoisen turvapaikanhakijan päälle. Näkyvällä tavalla vammaisen on vaikea saada työtä, jos tavoitteena on vain korkea tuottavuus.”

Peura muistutti saarnassaan myös positiivisesta uskonnonvapaudesta. Vaikka kirkon asemasta julkisessa elämässä kiistellään, Suomessa on helppoa olla kristitty.

”Keskustelua käydään siitä, kuinka uskontoa harjoitetaan kirkon ja yhteiskunnan rajapinnalla kouluissa, oppilaitoksissa, sairaaloissa, vankiloissa ja puolustusvoimissa. Saamme silti olla kristittyjä vapaalla mielellä. Oikeus omaan uskontoon on myös heillä, jotka tulevat maahamme toisista kulttuureista. Demokratiaan kuuluu positiivinen uskonnonvapaus.”

Kuva: Olli Seppälä. Lapuan piispa Simo Peura piti saarnan kirkolliskokouksen avajaisjumalanpalveluksessa.

Lue myös:

Kirkolliskokouksen täysistunnot suorana netissä – Toteutuuko pelko mediasirkuksesta?

Uusi kirkolliskokous aloittaa kautensa ensi viikolla

Uskonnonvastaisesta vihapuheesta puhutaan vähän

Professori Hallamaa: Paha on nopeaa – hyvyys tarvitsee aikaa

OKM:n laaja rasisminvastainen hanke osoittaa valtionavustuksia myös uskontodialogiin

Edellinen artikkeliUlkomaanavun toiminnanjohtaja: ”Uutiset Israelista huolestuttavat”
Seuraava artikkeliArkkipiispa: ”Kristinuskosta ei perusteita rajojen sulkemiselle”