Perheväkivalta paljastuu usein netissä


ensi ja turvakotien liitto
Nettiturvakodin kokemusten mukaan lapset puhuvat kokemastaan perheväkivallasta usein ensimmäisen kerran netissä. Kävijämäärät Nettiturvakodissa ovat kasvaneet viime vuoteen verrattuna lähes kolmanneksella.

Tietoa, apua ja vertaistukea on Nettiturvakodista hakenut tänä vuonna keskimäärin 2800 eri kävijää kuukaudessa. Kahdenkeskisiä chat-keskusteluja on käyty lokakuuhun mennessä saman verran kuin viime vuonna yhteensä. Lisäksi apua on annettu netin keskustelupalstoilla ja Facebook-sivun yksityisviestien kautta.

– Netistä haetaan entistä rohkeammin vahvistusta omille tunteille, esimerkiksi jo siinä vaiheessa, kun lapsi pohtii, onko isän tai äidin kovakouraiset otteet ja alistavat sanat ihan normaalia käytöstä, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton verkkoauttamisen kehittäjä Emmi Juutilainen.

Netissä lasten ja nuorten kanssa keskusteltaessa kartoitetaan yhdessä lähipiiriä ja esimerkiksi koulun henkilökuntaa. Tarkoituksena on löytää edes yksi turvallinen ja luotettava aikuinen, jonka kanssa väkivallan voisi ottaa puheeksi ja joka myös auttaisi lasta.

Nettiturvakodin kahdenkeskisessä chatissa tukea ja rohkaisua antavat verkkoauttajat. Chat-kanssakeskustelijasta tiedetään vain nimimerkki. Tämä hälventää väkivaltakokemuksiin liittyviä häpeän ja syyllisyyden tunteita ja saa keskustelijan avautumaan helpommin.

– Chatissa kaikki kipeimmätkin kokemukset isketään usein heti pöytään yhtään niitä kaunistelematta. Lisäksi erityisesti lapsista moni kertoo chatissa väkivallasta ensimmäistä kertaa, Juutilainen kertoo.

Edellinen artikkeliPerheväkivalta paljastuu usein netissä
Seuraava artikkeliYleiskokous pukeutuu mustaan