Pelkistetty messuopas kansankielellä

[Kirja-arvio] Uuden messua käsittelevän kirjan lähtökohta löytyy sosiaalisen median Facebook-keskustelusta. Siinä nousi esille, etteivät tottumattomat kävijät ymmärrä, mitä messussa tapahtuu. Teologian tohtori, dosentti Tapio Lampinen päätti kirjoittaa oppaan, jossa messu selitettäisiin vailla ammattisanastoa.

Kirja Apu messun ymmärtämiseen Seurakuntalaisen opas onnistuu tässä hyvin. Selkeästi ja johdonmukaisesti se käy läpi messun eri vaiheet.

Messussa käyvää lukijaa saattaa kuitenkin häiritä se, että kirja esittää tosina asioita, jotka eivät toteudu kaikissa messuissa. Sellaisia ovat esimerkiksi ovilla tervetulleiksi toivottavat ja virsikirjoja jakavat seurakuntalaiset sekä kulkueella alkava messu.

Ytimekkäässä 32-sivuisessa kirjassa on pitänyt tehdä runsaasti karsintaa. Teksti olisi voinut kuitenkin valaista edes muutamilla virkkeillä messussa käytettävää musiikkia. Mitä ovat virret, ja miksi niitä säestetään pääsääntöisesti uruilla.

Kirjan pienistä puutteista huolimatta Lampiselle kuuluu suuri kiitos. Hän on onnistunut tiivistämään ytimekkääksi esitykseksi kristikunnan suurimman yhteisen juhlan. Asiantuntemus näkyy, onhan Lampinen opettanut jumalanpalveluksen perusteita vuosikymmenten ajan sekä tutkinut suomalaista jumalanpalveluselämää. Lisäksi hän on ollut mukana jumalanpalvelusta koskevassa uudistustyössä.

Kirjanen sopii hyvin harvemmin kirkossa käyvien lisäksi esimerkiksi rippikouluopetukseen. Se on myös oiva seurakunnan lahja jäseneksi liittyvälle ihmiselle. Kirja muistuttaa jo alkusanoissaan, että Messuun ovat kutsuttuja erotuksetta kaikki ihmiset.

Tapio Lampinen: Apu messun ymmärtämiseen. Seurakuntalaisen opas. Väyläkirjat 2016. 32 s.

Miltä tuntui tehdä kirjaa, Tapio Lampinen? Tuliko teille sitä kirjoittaessanne jotakin uusia oivalluksia tutusta aiheesta?

– Kirjasen kirjoittaminen oli tosi hauska. Mukavinta oli yrittää kirjoittaa mahdollisimman lyhyesti ja mahdollisimman tavallisin sanoin. Huomasin, että sitä helpompaa nämä tavoitteet oli saavuttaa, mitä syvällisemmin oli asiaan paneutunut. Niinpä saarnaan tarvitsin vain kaksi lausetta. Aluksi siinä oli vain yksi, mutta ajattelin, että lukijalle se oli liian vähän.

Millaista palautetta olette saanut kirjasta?

– Yleensä kirjaan tutustuneet ovat sanoneet, että kirja on tarpeellinen. Omakohtaisesti ilahtuneita ovat olleet seurakuntalaiset, jotka ovat vasta vähän aikaa sitten löytäneet messun.

Miten seurakunnissa voitaisiin hyödyntää tätä kirjaa?

– Joissakin seurakunnissa kirjaa on jätetty lainattavaksi eteiseen. Joissakin taas sitä on aiottu käyttää luottamushenkilöiden jumalanpalveluskoulutukseen. Itse ajattelen, että se kävisi kyllä oppikirjaksi rippikouluunkin.

Tuntevatko seurakunnan työntekijät hyvin messun ja sen eri osien ja elementtien merkitykset?

– Olen saanut vaikutelman, että tietämys on kovin vaihtelevaa ja eritasoista.

Onko teillä vireillä uusia kirjaprojekteja?

– Viimeisen kahden vuoden aikana olemme vaimoni kanssa julkaisseet kolme kirjaa: Penkkipsalttari, Poliittinen postilla ja tämä Apu messun ymmärtämiseen. Lisäksi vaimoni kirjasta Parasta on laulaa on otettu uusi painos. Uusia projekteja on mielessä useitakin. Jotkin ovat jo enemmän tai vähemmät pitkälle kirjoitettujakin. Ongelmana on, löytyykö niille kustantajaa ja markkinoita.

Edellinen artikkeliPartaharjulle avataan pieni pyhiinvaellus
Seuraava artikkeli”Toivon seurakunnille vapautta päättää jumalanpalvelusten alkamisajoista ”