Vuonna 2020 Pelastusarmeija auttoi yli 84 000 kotitaloutta Suomessa. Apu koostui taloudellisesta tuesta, ruoka-avustuksista ja leipäjakelusta.
Noin 75 prosenttia kaikesta avusta jaettiin Helsingin sosiaalipalvelukeskus Sopan kautta. Lisäksi osastot vastaavat avustustyöstä omilla paikkakunnillaan. Muualle Suomeen apu välitetään Pelastusarmeijan päämajan kautta.
Pelastusarmeijalla on paikallisseurakuntia eli osastoja tällä hetkellä 20 paikkakunnalla. Osastoissa avustettiin vuonna 2020 eri tavoin noin 13 000 kotitaloutta. Pelastusarmeijan päämajan kautta taloudellista apua sai vuonna 2020 noin 2 500 henkilöä yli tuhannessa kotitaloudessa.
Sopan työntekijät jakavat apua noin 60 000 henkilölle. Leivänhakijoita on päivittäin noin 200–400.
– Pandemian alkukuukausina moni asiakas, joka oli lähtenyt tukemme piiristä, palasi asiakkaaksi lomautusten tai irtisanomisten myötä. Osalla tilanne ei ole vieläkään palautunut, kertoo Sopan johtaja Kirsi Huldén Pelastusarmeijan tiedotteessa.
– Lisäksi olemme murheellisia siitä, että monet iäkkäät ja pitkäaikaissairaat asiakkaamme ovat menehtyneet koronaan. Tästä syystä käytämme edelleen maskeja asiakaskohtaamisissa, vaikka suojauksesta on monin paikoin jo luovuttu.
Myös Ukrainan sodan heijastevaikutukset ovat näkyneet Sopan päivittäisessä arjessa.
– Nousseet hinnat vaikuttavat vähävaraisen elämäntilanteeseen hyvin dramaattisesti. Uusia avuntarvitsijoita on paljon, Huldén sanoo.
Avustettavien asiakkaiden määrää on jouduttu vähentämään ja joulu luo paineita
Ruokahävikkilahjoituksia Pelastusarmeijalle tulee nyt noin 30 prosenttia vähemmän kuin viisi vuotta sitten.
– On ekologisesti hienoa, että kaupat ovat tarkentaneet toimintaansa, jolloin hävikkiä syntyy paljon vähemmän. Mutta samalla se on vaikuttanut työhömme. Emme ole halunneet pienentää ruokalahjoituksen kokoa, joten olemme joutuneet vähentämään avustettavien asiakkaiden määrää, Huldén sanoo tiedotteessa.
Avun tarpeen kestossa on Pelastusarmeijan mukaan suuria eroja. Jotkut tarvitsevat tukea vain kerran, mutta toisilla tuen tarve on jatkuvaa ja se on kestänyt jo vuosia. Useimmiten asiakkaat ovat kohdanneet elämässään jonkin katastrofin, kuten sairauden, työkyvyttömyyden tai töiden loppumisen.
Lähestyvä joulu luo vähävaraisille perheille huomattavaa painetta. Pelastusarmeija ei pysty vastaamaan kaikkiin ajanvarauspyyntöihin, mutta se järjestää joulun alla jakelujuhlia, joissa autetaan mahdollisimman monia. Jouluavustus on joko lahjakassi tai lahjakortti.
– Meillä on asiakkaissa paljon suurperheitä. Jouluna ruoan tarve on arkea suurempi.
– Joulu on ylipäätänsä ahdistavaa aikaa asiakkaillemme. Siihen liittyy niin paljon odotuksia ja vaatimuksia, mutta todellisuus ja odotukset eivät kohtaa. Joulu myös korostaa ihmisten yksinäisyyttä, Huldén sanoo.
Perinteiset joulupadat ilmestyvät katukuvaan tänäkin vuonna. Joulupata-keräys on Suomessa järjestetty jo vuodesta 1906 alkaen. Varoilla annetaan jouluapua lapsiperheille, vanhuksille ja kodittomille sekä järjestetään joulujuhlia.
Toimeentulotuen piiriin kuuluvia laskuja ei makseta Pelastusarmeijasta
Pelastusarmeijan leipäjakeluun jokainen tarvitseva on tervetullut ilman ajanvarausta. Ruoka-avustus ja muu mahdollinen taloudellinen tuki tapahtuu ajanvarauksella.
Pelastusarmeijan kotisivuilta löytyy suorat puhelinnumerot niin valtakunnalliseen avustustoimintaan, Soppaan kuin osastoihinkin. Joillakin osastoilla on kotisivuilla verkossa täytettävät hakulomakkeet.
– Emme anna rahaa käteen, vaan maksamme laskun suoraan laskuttajalle. Emme myöskään maksa laskuja, jotka kuuluvat toimentulotuen piiriin. Emme astu Kelan tai sosiaalitoimiston tontille. Jos näistä ei saa apua, sitten pohdimme yhdessä, mitä voimme tehdä, Kirsi Huldén sanoo tiedotteessa.
***
Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?
Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.
Antoisia lukuhetkiä!
Ilmoita asiavirheestä