Ensimmäiset hautausmaiden kausityöntekijät ovat aloittaneet työnsä joissakin seurakunnissa heti pääsiäisen jälkeen. Muutaman viikon sisällä sama tapahtuu ympäri Suomen. Seurakunnat työllistävät joka kesä noin viitisentuhatta ihmistä, joista valtaosa työskentelee hautausmailla.
Kotimaa Pro lähetti kyselyn seurakuntapuutarhureille eri puolille Suomea. Eniten huolta aiheuttavat juuri nyt hautaustoimen säästöpaineet sekä uuden yhteisöveron korvaavan valtion rahoituksen jakoperusteet. Lisäksi mietityttää uusi kasvinsuojeluainelaki, jonka mukaan kaikkien viheralalla toimivien on suoritettava uusi kasvinsuojeluaineita koskeva tutkinto viimeistään tämän vuoden marraskuun loppuun mennessä.
Tiedustelimme ajankohtaisten asioiden lisäksi myös hautausmaatrendejä ja suosituinta kesäkukkalajiketta. Vastaukset saimme Tampereelta, Imatralta, Espoosta, Kuopiosta, Porista ja Seinäjoelta.
Kausityöntekijöistä säästämiseen on painetta
Lähes kaikilla vastauspaikkakunnilla kausityöntekijöitä palkataan hautausmaille tänä vuonna saman verran kuin edellisvuonnakin. Kiristynyt talous aiheuttaa kuitenkin huolia. Seinäjoella se on jo vaikuttanut palkattavien määrään.
– Palkkamäärärahoja on leikattu 10 kuukauden työjakson verran edelliseen vuoteen verrattuna, kertoo Seinäjoen seurakunnan puistopäällikkö Esko Karttunen.
Porin seurakuntayhtymässä käytetään hyväksi erilaisia tukityöllistämismahdollisuuksia, jotta väkeä voidaan palkata entinen määrä.
Espoossa mietitään ja pelätäänkin, mitä yhteisöveron tilalle tuleva suora valtion rahoitus tulee merkitsemään hautaustoimen resursseille.
– Tulevan rahoituksen jakoperusteista ja määristä ei ole vielä varmuutta. Jos valtiolta tulevaa pottia ei korvamerkitä hautaustoimelle, kulttuurihistoriallisiin kohteisiin ja väestökirjanpitoon, riskinä on, että rahoja käytetään osittain muuallekin seurakunnan toimintaan. Näin hautaustoimen rahat saattavat vähentyä ja kohdistua muualle kuin on tarkoitus, sanoo puistopuutarhuri Hanna Kaarre Espoon seurakuntayhtymästä.
Hautausten määrä on noussut Espoossa koko 2000-luvun. Silti säästöpaineet kohdistuvat Kaarteen mukaan erityisesti hautausmaihin.
– Viime syksynä tehty kysely papeille osoitti, että he ovat valmiita ensimmäiseksi säästämään juuri hautaustoimesta ja hautausmaista. Jos hautaustoimen budjetti pienenee, joudutaan todennäköisesti ensimmäisenä vähentämään kausityöntekijöiden määrää kesäisin, ja sillä on suora vaikutus hautausmaiden hoitotasoon, Kaarre sanoo.
Uusi kasvinsuojeluaineiden tutkintovaatimus tuo lisäkuluja
Kasvinsuojelulainsäädäntö uudistui 2011. Uuden lain mukaan kasvinsuojeluaineita koskeva tutkintovelvoite koskee kaikkia kasvinsuojeluaineiden ammattikäyttäjiä. Uusi kasvinsuojeluaineita koskeva tutkinto on suoritettava viimeistään 26.11.2015 mennessä ja se uusitaan viiden vuoden välein.
– Koulutus maksaa noin 250 euroa henkilöltä ja alv päälle. Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa ainakin useamman henkilön kouluttaminen tuntuu vaikealta. Mitään maata mollaamatta haluaisin kysyä, onkohan Portugalin, Espanjan, Italian tai Kreikan lainsäätäjillä myös tehtynä nämä lakimuutokset? toteaa Imatran seurakunnan ylipuutarhuri Ari Ylähollo.
Kaikkien viheralan ammattilaisten, jotka ovat millään tavalla tekemisissä kasvinsuojeluaineiden kanssa, on suoritettava tutkinto. Niinpä asia koskettaa laajasti paitsi seurakuntia myös kaupunkien puistotoimea, viherrakentajia, golf- ja urheilukenttien hoitajia, kiinteistönhoitajia ja puutarhamyymälöiden henkilökuntaa.
Begoniat ovat suosituimpia kukkia kaikilla hautausmailla
Kyselyn mukaan kaikilla hautausmailla suosituimpia kesäkukkia ovat erilaiset begoniat. Erityisen suosittu on Begonia ’Inferno Red’ eli niin kutsuttu kesäbegonia. Kysyntää on myös pikkubegonioilla, lohikäärmebegonioilla, erivärisillä mukulabegonioilla ja nonstop begonioilla.
Toinen suosittu kesäkukkalajike hautausmailla on verenpisara. Lisäksi yhden maininnan sai Uudenguineanliisa.
Myös monivuotiset kukkaistutukset eli perennat sekä toisaalta kausikukat ovat lisääntyneet hautausmailla.
– Havukasvien ja perennojen käyttö on lisääntynyt jonkin verran yksittäisillä haudoilla. Myös yleisistutuksissa suositaan perennoja aiempaa enemmän, Esko Karttunen kertoo.
– Kausikukat ovat yleisempiä kuin ennen. Pääsiäiseksi tuodaan narsissit ja äitienpäivänä ruusut. Syksyllä tuodaan haudoille callunat. Kaiken kaikkiaan hautoihin satsataan nykyään enemmän kuin kolmekymmentä vuotta sitten, sanoo ylipuutarhuri Sari Salow Porin seurakuntayhtymästä.
Espoon seurakuntayhtymän hautausmailla testataan joka vuosi sekä uusia haudoille soveltuvia kesäkukkalajeja ja -lajikkeita että monivuotisia perennoja.
– Tavoitteena on lisätä perennojen käyttöä. Myös omaiset ovat pikkuhiljaa havahtuneet käyttämään niitä istutuksissa. Kuunliljat ovat suosituimpia, Hanna Kaarre kertoo.
Uutena trendinä uurnahautojen yhteismuistomerkit
Useissa vastauksissa ilmeni, että muistolehtoihin haudattavien määrä on lisääntynyt, enää ei haluta välttämättä omaa hautapaikkaa. Uurnahautojen yhteismuistomerkit ovat lisänneet suosiotaan.
Vastaajien mukaan kiinteät, hautakiviin kiinnitetyt lyhdyt ovat lisääntyneet ja uusissa hautakivissä on yhä useammin kynttiläholvi.
– Erilaisten muistoesineiden tuonti Espoon hautausmaille on yleistynyt. Haudoille tuodaan pieniä posliinisia esineitä, erityisesti enkeleitä, erivärisiä lasisia kynttilöitä, joskus jopa pehmoleluja, sanoo Hanna Kaarre.
Erilaiset koriste-esineet ovat olleet suosittuja useiden vuosien ajan myös Porissa. Haudoilta löytyy paljon esimerkiksi enkeleitä ja bambeja.
Kuva: Matti Karppinen. Mikko Saarinen, 36v. ja Seija Mäkinen, 61v. ovat kausityöntekijöinä Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Työt alkoivat pääsiäisen jälkeen ja jatkuvat yleensä noin puoli vuotta. Mikolla on menossa 6. kausi ja Seijalla jo 14. kausi. Työt aloitetaan yleensä yleissiivouksella, ja sen jälkeen kukin työskentelee hänelle osoitetulla alueella eli korttelissa.
Ilmoita asiavirheestä