Paavi Franciscus päätti tänään tiistaina historiallisen vierailunsa Abu Dhabiin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun paavi vierailee Arabian niemimaalla. Abu Dhabi on yksi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien seitsemästä emiraatista.
– Vielä muutama vuosi sitten ei olisi voinut kuvitellakaan, että muslimimaa ottaa paavin näin avoimesti vastaan ja järjestää 135 000 henkeä vetävän ulkoilmamessun julkisella paikalla, kertoo Al-Amana-keskuksen toiminnanjohtaja Aaro Rytkönen
Kotimaa24:lle. Hän seurasi paavin vierailua läheltä ja osallistui sen järjestelyihin.
Paavin on virallisesti kutsunut maahan Abu Dhabin kruununprinssi Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Kutsu koski uskontojenvälistä kokousta, johon paavin lisäksi oli kutsuttu Kairossa sijaitsevan Al-Azharin yliopiston pääimaami, sheikki Ahmad Muhammed Al-Tayyib. Al-Azhar on maailman sunnamuslimien oppineisuuden ja kirjallisuuden keskus.
– Sen enempää kristillisessä kuin islamilaisessa maailmassa ei ole yhtä johtajaa, mutta kyllä paavi ja Al- Azharin imaami ovat ne, joihin nämä kaksi maailmanuskontoa voidaan linkittää, Rytkönen sanoo
– Tänä vuonna tulee kuluneeksi 800 vuotta Franciscus Assisilaisen ja Egyptin sulttaanin Kamil Al-Malikin tapaamisesta. Vuoropuhelu on hyvä rakentaa yksittäisten ystävyyssuhteiden varaan.
Vierailun ohjelmaan kuului maanantaina kruununprinssin tapaaminen, sen jälkeen maan muslimijohtajien tapaaminen ja uskontojenväliseen kokoukseen osallistuminen. Tiistaina paavi johti paavinmessun urheilustadionilla. Tilaisuuteen oli jaettu 135 000 lippua. Lisäksi seurakunnissa ympäri Arabiemiirikuntia ja naapurimaassa Omanissa järjestettiin mahdollisuus osallistua messuun videokuvan välityksellä.
Paavin vierailu vahvisti kristittyjen ja muslimeiden välistä yhteydenpitoa
Aaro Rytkönen toteaa olevansa tyytyväinen siihen, että paavi nimesi vierailun yhteydessä julkisesti Lähi-idän konfliktit ja Jemenin niistä ensimmäisenä.
– Kokouksen yleinen teema oli kansojen veljeys. Onneksi paavi käytti tätä yleistä teemaa ponnahduslautana todetessaan, että uskontojenvälinen veljeys ei ole todellista ilman, että se näyttäytyy käytännön tekoina. Paavin vetoomus Jemenin lasten puolesta ennen matkaan lähtöään Roomassa ja uudelleen Abu Dhabissa oli selkeä merkki siitä, että asiasta on keskusteltu tiiviimmin suljettujen ovien takana. Paavi on hyvä diplomaatti, joka osaa asettaa sanansa niin, ettei niistä pysty loukkaantumaan, mutta samalla hän sanoo terävästi, mitä hän haluaa sanoa.
Rytkösen mukaan paavin vierailussa oli kolme olennaista asiaa. Ensinnäkin paavi tunnusti läsnäolollaan miljoonien vierastyöläisinä muslimimaissa asuvien kristittyjen aseman ja asettui heidän tuekseen. Toiseksi paavin vierailu vahvisti kristittyjen ja muslimien välistä yhteydenpitoa ja dialogia. Kolmanneksi paavi pääsi keskustelemaan alueen konflikteista. Tämä avaa Rytkösen mielestä paaville oven muualle Arabian niemimaalle, jossa Arabiemiirikuntien liittolainen Saudi-Arabia pitää vahvasti valtaa.
– Yhdistyneet arabiemiirikunnat on pitkään pitänyt suvaitsevaisuuden agendaa esillä. Kirkoilla on maassa hieman emiraatista riippuen hyvät mahdollisuudet toimia. Valtio tukee kirkkoja antamalla maata ja joissain tapauksissa jopa taloudellisella tuella. Kirkot myös käyvät avointa vuoropuhelua viranomaisten kanssa asioista, jotka ovat olennaisia heidän toiminnalleen, Rytkönen kertoo.
– Uskon, että yksityistapaamisissa paavi pääsee keskustelemaan siitä, miten Yhdistyneet arabiemiirikunnat voi olla viestinviejänä esimerkiksi Saudi-Arabian suuntaan, ja tietenkin tätä kautta Jemenin tilanteesta, jossa Arabiemiirikunnat on tärkeässä roolissa.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Paavi Franciscus historiallisella ensivierailulla Arabiemiirikunnissa
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä