Atlas Saarikoski. Hän ottaa kantaa jääkiekko-otteluiden cheerleadereista julkisuudessa virinneeseen keskusteluun.
Saarikoski pitää selvänä, että miesten jääkiekon yhteydessä tapahtuva cheerleading on osa heteroseksististä kulttuuria sen verran kuin kaikki kulttuuri nyt on. Siitä kertoo esimerkiksi se, että naisjääkiekkomatseissa cheerleadereita ei näy.
– Yleisesti ottaen naisille sanotaan niin paljon mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Toisten naisten valintojen kyseenalaistaminen kuuluu tähän samaan sarjaan. Jos chearleaderit pitävät lajiansa urheiluna, siinä ei pitäisi olla kenelläkään muulla asiaan nokan koputtamista, Saarikoski sanoo.
– Cheerleadingia voi katsoa myös hauskana ilmiönä, jossa lähes parodioidaan heteroseksuaalisuutta. Tanssijoilla on pienet mekot, he kertovat nettisivuilla ovatko sinkkuja vai varattuja ja ketkä ovat heidän lempipelaajiaan.
Cheerleading ei Saarikosken mukaan ole myöskään seksuaalista hyväksikäyttöä.
– Ei kyllä ole. Tässä ollaan ihan sekaisin siitä, mitä seksuaalinen hyväksikäyttö oikeasti on, hän sanoo.
Viestimissä käytyä cheerleading-keskustelua vaivaa hänen mukaansa se, että naisjääkiekkoa ei vaikuttaisi keskustelun perusteella olevan olemassakaan. Hän kaipaa monipuolisempia sukupuolirooleja.
– Tietysti naiset saavat heiluttaa pyllyä niin paljon kuin huvittaa ja olla nättejä. Miksi ei? Mutta myös poikien pitäisi saada heiluttaa pyllyä ja tyttöjen pelata jääkiekkoa, olla tyylikkäästi mustelmilla ja ilman hampaita.
Keskustelu jääkiekko-otteluiden cheerleadereista heräsi Oulun seurakuntien tiedottajan Rebekka Naatuksen
Kaleva-lehteen kirjoittaman blogin perusteella. Naatus piti kirjoituksessaan cheerleadingia seksuaalisena hyväksikäyttönä, joka näyttää jääkiekko-otteluiden kävijöille missä on naisen paikka, kun mies pelaa.
”Se on käytävällä pyllynheilutuksessa viuhka kädessä”, Naatus kirjoitti.
Oulun tuomiorovastin Matti Pikkaraisen mukaan Naatus antoi blogissaan asiantuntemattomasti cheerleadingille hyvin voimakkaan seksuaaliväritteisen sisällön.
– Se on tietysti ajan henki, kaikki pyritään näkemään sen silmälasin läpi. Tässä ei sinänsä ole minun puolelta tarkoitus nostaa sormea pystyyn ja sanoa kellekään, että hyi hyi, mutta ei meillä ole tarvetta myöskään olla besserwissereitä ja seksualisoida kaikkia asioita, innokkaana Kärppä-jääkiekkojoukkueen fanina tunnettu Pikkarainen sanoi.
Yle uutisten kirkon homokantaa koskeneessa haastattelussa lokakuussa vuonna 2010 Pikkarainen katsoi, että seksuaalisesti ylikorostunut nykyaika vääristää ihmisten ajatuksia.
– Me näemme tietynlaisen objektiajattelun aivan kaikessa ja rupeamme kasvattamaan jo pienistä lapsista, erityisesti tytöistä, seksiobjekteja pukemalla heidät sopimattomiin asuihin. Tämä meidän aikamme yliseksuaalisuus ohjaa varmasti osaltaan juuri tätä sukupuolisuuntauskeskusteluakin, Pikkarainen pohti Ylelle.
Lue myös: Kirkon tiedottajan cheerleadet-kirjoitus kuumensi nettikeskustelijat
Tuomiorovasti cheerleadereista: Mielenkiinto keskittyy makkarajonoon
Tuomiorovasti keskustelee cheerleader-blogin kirjoittaneen kanssa
Ilmoita asiavirheestä